Wednesday, September 24, 2008

Historisk for kvinner

Rwanda har holdt parliamentsvalg - og resultatet er historisk: kvinner er nå overlegne menn i antall seter! Det er verdensrekord - og det skjer i AFRIKA! Hurra!!!

Rwanda var gode på likestilling i politikken før valget også. Da holdt kvinnene 48% av setene - og det var også verdensrekord (med Sverige på andreplass). Men nå ligger de an til å få 55%, og altså flertall!

Ideelt sett burde jo kvinner være i flertall i cirka halvparten av parliamentene rundt om i verden, men dette er i hvert fall en god start.

............................................................................................................

Sør-Afrika lå an til å få kvinnelig statsoverhode for første gang, men dessverre, slik gikk det ikke. Nå etter at Mbeki fikk sparken som president, skal det nemlig velges en fungerende president inntil neste valg. 'Speaker of parliament' (jeg vet ikke riktig hva det tilsvarer i Norge, kanskje stortingspresident?) ble tippet som mest sannsynlige kandidat og hun er en kvinne! Men nå ligger det an til at enda en gubbe blir statsoverhode istedet... Valget og innsvergelsen skjer offisielt i morgen, og man vet jo aldri - sørafrikansk politikk er full av overraskelser for tida. Men foreløpig ser det ut til at vi må venne blikket opp til lille Rwanda for å ha noe å feire.

No comments: