Monday, March 21, 2011

En slem leders utgang

Makt kan fort endre seg, og var du slem da du hadde makt, kan du virkelig få en sviende hevn om vinden snur. Jeg tenker ikke bare på diktatorer i arabiske eller afrikanske land, men også på sjefer i gatemiljøet. En gutt har av mange blitt trukket fram som den slemmeste av de slemme. Han kunne bare gi en hvilken som helst kommando, og den ble utført, og han gav mange kommandoer som ikke ble godt likt. Det blir gjerne trukket fram at han var veldig slem mot små gutter - og det betyr i klartekst at han kommanderte dem til å ha rumpesex med seg. Han kunne også få en hvilken som helst jente ved å knipse med fingrene - og det var kanskje også verst for andre gutter, for han utkommanderte gjerne ei jente som var kjæreste med en annen (laverestående) gutt i gjengen, til dennes store fornærmelse og ydmykelse. 

Men makten til denne gutten var bygd opp av frykt, og så ble han syk og svak, og da forsvant de andres frykt. Han kunne ikke lenger kommandere noen som helst til å gjøre noe som helst. Siste gangen jeg så ham satt han, mager og skjelvende, utenfor en butikk og tagg penger og mat av forbipasserende. Borte var dagene da andre på gata måtte gi ham mat de hadde skaffa - nå måtte han skaffe seg mat selv. 

Ingen likte ham eller brydde seg om ham. Ingen kom og besøkte ham på sykehuset. Ingen var lei seg da han døde. Tvert imot. Så det ble ingen heltebegravelse eller hedrende minnestund for ham, enda så stor han hadde vært i gjengmiljøet bare noen måneder tidligere. 

Det lønner seg i lengden å være snill...

No comments: