Friday, May 04, 2012

Fantastisk dag paa skolen!

I dag har jeg hatt en fantastisk bra dag på skolen! Endelig kom vi oss "ut på veien" (dårlig oversettelse av "on the road") med filmen - og det ble en suksess!

Som jeg har skrevet tidligere her på bloggen, lagde vi en film høsten 2010 som heter Street Life. Filmen ble laget av 5 ungdommer fra gata og bygger på deres livshistorier. Vi følger en gutt som opplever at mammaen dør og så drar han til byen. Han håper å finne en jobb, men blir i stedet fanget opp av en gjeng som bor på gata. De tvinger ham til å stjele og han blir etter hvert med i gjengen. Vi ser hvordan han begynner med narkotika, stjeler, osv. Første dagen på gata, når han blir fanget opp av gjengen og de viser ham en kniv, skvetter han og blir redd. Filmen ender med at han blir nettopp knivstukket - og dør.

Det var en av guttene på gata som tok initiativet til filmen. Han sa at "det er kanskje for sent for oss" - han innså at det er vanskelig å komme ut av gatelivet og gjengmiljøet etter å ha levd på gata i mange år - men han ønsket å gjøre noe for å hjelpe unger som har problemer hjemme for å overbevise dem om å ikke dra hjemmefra og komme til gata, men heller prøve å finne hjelp i lokalmiljøet sitt. All volden, og spesielt all den seksuelle volden som både gutter og jenter opplever på gata, gjør at det ikke er verdt aa komme til gata.

Det var budskapet til denne gutten, og ut fra det lagde vi denne filmen.

I dag var vi på en ungdomskole og viste filmen for til sammen fem 8.klasser. To gutter fra gata var med, og både filmen og samtalene med disse guttene gjorde sterkt inntrykk på elevene. Vi hadde en bolk med idemyldring der elevene kom med forslag til hvordan man kan få hjelp i stedet for å dra til gata. Det var fantastisk å se hvor engasjerte de var.

Neste uke skal vi til flere skoler og flere klasser. Håper det fortsetter like bra!

1 comment:

Aage Sommer said...

Flott, Ingrid!
Gleder oss til å se deg på Hamar igjen. Spennende dager ligger foran også.
Marte og Aage