Saturday, May 30, 2015

Gode medsøstre og veskefletting

Det er ikke mangel på problemer, vanskeligheter, utfordringer her i verden, men det er jammen meg ikke mangel på aktiviteter, hjelp, omsorg, engasjement heller. Så mange mennesker er positivt engasjert for folk i nærheten av seg og for folk langt unna seg.

Et lite eksempel er noen damer i Kindu (provinsen Maniema, ca 1 times flytur unna med stort fly). Her er det et par godt voksne damer som engasjerer seg for unge damer og jenter som har falt utenfor av forskjellige årsaker - for det meste fordi de ble gravide tidlig i livet, og ikke har fått gått på skolen.


De driver lese- og skriveopplæring, og lærer bort å sy klær og å flette vesker til disse unge damene. Sjekk bildet - temmelig fine vesker! De fletter også blomsterpotter(!) - jeg har fått en fin blå en i gave - kollektbøsser(!) og forskjellige andre ting. Kreative, driftige, omsorgsfulle damer!

Jeg er så glad for at de unge jentene som ble gravide så tidlig ikke bare møter ei kald skulder og ei stengt dør i kirka, men at de også opplever disse hjertevarme damene der. Det er er ikke så uvanlig med strenge moralsanksjoner mot jenter som blir gravide før ekteskap - mens guttene ofte slipper litt billigere unna. Her som i Norge som i de aller fleste steder i verden, legges det meste av moralsk ansvar på jenter og kvinner. Men i praksis er det jo slik at det mye av det praktiske og økonomiske ansvaret faller på jenta, både for seg selv og for barnet. Og da trenger man noen gode medsøstre, veskefletting, og gjerne å lære å lese og skrive!


No comments: