Tuesday, January 19, 2016

To nasjonalhelter hedret i helga

I helga var det intet mindre enn to nasjonalhelter og landsfedre som ble hedret og minnet her i Kongo: 16. januar var det 15 år siden tidligere president Laurent Kabila ble drept og 17. januar var det 55 år siden landets første statsminister, Patrice Lumumba ble drept.

Da vi var i Kinshasa, besøkte vi mausoleet/minnesmerket til Mzee Kabila, sammen med pastor Kombe:

"Svik aldri Kongo"


Seks hender symboliserer seks land som hjalp Kabila: Burundi, Rwanda, Uganda,  Zimbabwe, Angola og Namibia


Han begynte som president 17. mai (som derfor er en festdag her også!) 1997, etter Mobutus mangeårige diktatur. Han feires fortsatt som en frigjøringshelt. En gang i tiden var Che Guevara her i Kongo, og da var visst Laurent Kabila den lederen han så mest potensiale i, selv om han også syntes han var slapp og udisplinert... Kabila ble drept av en av vaktene sine, og det er vel ingen som helt vet hva som skjedde eller hvem som stod bak, selv om flere ble henrettet da og flere fortsatt sitter fengslet i dag.

Kabila var "lumumbist", og Lumumba selv ble altså drept 40 år minus 1 dag før ham. Lumumba var den store uavhengighetslederen og er en frigjøringshelt av dimensjoner. Antakelig stod belgisk og amerikansk etterretning bak drapet på ham. Han finnes det ingen hedersgrav for, for liket ble løst opp i svovelsyre... Ingen pen historie! En i det internasjonale samfunnet som prøvde å hjelpe Kongo på den tida var daværende Generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, som døde i en flystyrt noen måneder senere nettopp på vei til fredsforhandlinger i Kongo - også hans død spekuleres det mye i hvem som stod bak, og antakelig var det ikke bare en uskyldig flystyrt...

Det fysiske livet kan mennesker ta av hverandre, men ingen kan kvele tanker og ideer, og Lumumba er fortsatt en helt. Hovedgata her i Bukavu er oppkalt etter ham, og mange andre hovedgater, jeg vil tro i de fleste byer i Kongo.

Apropos tanker og ideer som ikke kan kveles: i helga ble en universell helt hedret og minnet også - Martin Luther King Jr! Han ble født 15. januar 1929 (mye hyggeligere å minnes noens fødsel enn død!) og i går (mandag) var det MLK Day i USA. Facebook var ganske full av MLK-sitater, og jeg leste alt jeg kom over. Her er noen av mine favoritter:

"The time is always right to do what is right."
"Life's most persistent and urgent question is, 'What are you doing for others?' "
"Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that."
"Our lives begin to end the day we become silent about things that matter."
"I have decided to stick with love. Hate is too great a burden to bear."



Tiden er alltid inne til å gjøre det som er rett!


No comments: