Thursday, February 11, 2010

Mandela fri fra fengsel

I dag er det 20 år siden Mandela ble løslatt etter 27 år i fangenskap for politisk aktivisme mot apartheid - og starten på det nye og frie Sør-Afrika var dermed en realitet.
Her kommer han gående - som en fri mann:



Hurra, hurra, hurra!



Dagens president Jacob Zuma skal holde "state of the nation" tale i kveld. Dagen er symbolsk, men Zuma visste neppe hvilken storm han ville være i, da han bestemte å holde talen nettopp i dag. Det er nemlig høylytt misnøye med Zuma og hans mangel på moral - og han kommer ikke akkurat godt ut av en sammenlikning med Mandela...


For litt siden ble det kjent at Zuma har hatt et forhold på si, og at elskerinnen hans ble gravid og har fått et barn med ham. Dette er hans 20. barn (som vi kjenner til, vel og merke), og kommer altså i tillegg til alle barna han har med alle konene sine (han har 3 nåværende koner, 1 forlovede, 1 fraskilt kone og 1 avdød kone).


Zuma forsvarte seg mot kritikken da dette siste barnet og affæren det stammer fra ble kjent. Som vanlig gjemmer han seg bak "kultur". Men nå er mange zuluer opprørte, og sier at det ikke er zulu-kultur å være utro, å ligge rundt og å ikke kunne utøve selvbeherskelse. Mange sammenlikner hans lederegenskaper med Mandelas, og er fryktelig skuffet over forfallet i ANCs lederskap. I helga gikk han heldigvis ut med en beklagelse. Det er hans tredje beklagelse: Den første var fordi han hadde sagt at han dusja etter ubeskytta sex for å unngå å få HIV (dusjing har ingenting med saken å gjøre, og det er ganske skummelt at en politisk leder som han sender ut slike signaler til folket). Den andre var fordi han hadde sagt at homofile burde dø.


Så ja, det er litt av en president vi har her. Det kan ikke være helt godt å være Mandela og se hvordan det går med landet han kjempet for... Men det finnes håp i hengende snøre, og vi får bare håpe på bedring.

Her er Zuma og de tre navaerende, offisielle konene:

No comments: