Friday, November 16, 2012

"Vi krever fred og sikkerhet"

Mange av dere har sikkert hørt om attentatforsøket på Dr Mukwege for litt over tre uker siden. Han ble angrepet av væpna menn i det han kom hjem til huset sitt her i Bukavu, og overlevde kulene ved å kaste seg ned på bakken. Dr Mukwege er gynekolog og kirurg, og er kjent over hele verden for sitt arbeid for voldtatte kvinner. Han er både en praktiker som utfører mange operasjoner på sjukehuset, og en aktivist og talsmann for kvinners lidelser i krig i FN og andre fora.

Han har vel visst det før, men nå er det i alle fall tydelig hvor inderlig høyt elsket han er her. Kvinneorganisasjoner har hatt mange innlegg på radioen i forbindelse med nyhetssendinger med en appell til myndighetene om å sørge for at Dr Mukwege kan vende trygt tilbake hit og fortsette arbeidet.

Ved rundkjøringa i et av hovedkryssene i byen henger det store bannere med samme budskap: "Vi krever fred og at Dr Mukwege kan vende trygt hjem".

For et par uker siden organiserte sivilsamfunnsorganisasjoner en slags streik, "død by" kaltes det. Folk stengte og holdt seg hjemme fra skoler, butikker og kontorer for å uttrykke at de ønsker at Dr Mukwege skal kunne komme tilbake og leve i sikkerhet og et generelt ønske om fred og trygghet.

Tidligere denne uka organiserte de også en markering.

Det er fryktelig alvorlig at en menneskerettighetsaktivist som Dr Mukwege blir et personlig attentatmål. Men midt i det hele er det oppmuntrende å se engasjementet som vekkes hos folk. Det ville vært lett å forstå om folk her hadde blitt apatiske og krigstrøtte, etter så mange tiår med kriger og uroligheter. Men dette har vekket både harme og engasjement hos mange.

No comments: