Friday, April 04, 2008

Valg

Det er valgtider - både i USA, Zimbabwe og Durban... Det er mye bråk rundt valget i Zimbabwe, men like spennende er valgene vi har hatt blant barna på gatene i Durban denne uka. Vi driver og etablerer en komite av barn og unge mennesker som lever på gata, og selv om valgprosessen ikke har vaert like komplisert som i Zimbabwe, er det faktisk ikke langt unna. Tekstbøker er enkle, men virkeligheten er mye vanskeligere...

Forrige fredag organiserte vi et massemøte. Vi hadde vaert ute på gatene i to uker og invitert barna, og planen var å holde et valg. Vi vil vaere demokratiske og la deres stemme komme fram, sa vi avviste planen om å plukke ut aktuelle kandidater, men insisterte på å la barna selv gjøre og bestemme alt. De skulle nominere kandidater, de skulle drive 'valgkamp' og de skulle stemme.

Men, som sagt, virkeligheten er vanskelig. Byen er delt opp i territorier, og barna fra ett territorium er ikke trygge i andre. Så når fredagen kom, var det nesten bare barn fra ett territorium som var der. I tillegg til sikkerhet er det mye politikk inneblanda - noen organisasjoner driver arbeid her, noen andre der, og det er konkurranse og mye dumt. Vel, det er en lang historie, men konklusjonen er klar: det var like greit at så få kom, for hvis alle de forskjellige grupperingene hadde vaert representert, hadde vi visst risikert slåsskamp. (Og da snakker vi ikke om en uskyldig nevekamp, men regelrett krig - alle baerer kniv, så de kunne stukket hverandre ned, og i verste fall... vel, la meg ikke fullføre den setningen!)

Så vi måtte komme opp med en annen plan. Noen pusha hardt for at vi skulle gi opp fokuset på deltakelse og myndiggjøring av barna, og heller plukke ut komitemedlemmene selv, i stedet for å gjøre alt så vanskelig med å insistere på å holde valg. Men vi føler at hvis ikke grunnmuren er rett - hva hjelper det da hva vi gjør senere? Vi ønsker virkelig, virkelig sterkt å ha en komite som er valgt av barna selv.

Og heldigvis finnes det alternativer til massemøte og sentralvalg: vi har denne uka vaert rundt i de forskjellige territoriene og avholdt lokalvalg. Det har vaert kjempegøy, for vi har faktisk lykkes i å la barna gjøre hele valgprosessen og møter så masse entusiasme.

Så nå håper vi bare at det fortsetter - og fortsetter oppover :)

Det er kompliserte saker som skjer i valget i nabolandet også. Valgkommisjonen har faktisk offisielt erklaert opposisjonspartiet som vinner i parliamentsvalget. Nå holder vi pusten for den offisielle erklaeringen for presidentvalget...

No comments: