Sunday, October 08, 2006

Handikapp-fotball

I gaar var jeg og noen venner fra klassa og saa paa handikappfotball. Det var et samarbeid mellom universitetet i Venda (nord i SA) og universitetet her - og det er bare aa ta av seg hatten: Utrolig imponerende!

En 100% blind fyr scora flere maal! (Jeg kom ut av tellinga saa jeg er ikke sikker paa noyaktig antall.)

Vi kom med mange sporsmaal. Hvordan i alle dager kan blinde folk spille fotball? Hvordan vet de hvor ballen er, hvor maal er, hvor de selv er - og kanskje mest av alt, hvem som er medspillere og hvem som er motspillere? Og hvordan klarer de aa lope riktig, uten aa bumpe borti hverandre?

De knot en plastikkpose rundt fotballen, saa de gikk (dvs lop) etter lyden. De maa ha utviklet en spesielt god horsel, for det er horselen som hjelper dem til aa ikke lope paa hverandre ogsaa. Hvordan de vet hvem som er medspillere og hvem som er motspillere har vi ikke funnet ut av. Lagene var nemlig mikset, saa de spilte med folk de ikke kjente en gang (m.a.o. vanskelig aa gaa etter lyden). Kanskje hjalp de hverandre, for ikke alle var blinde, noen hadde delvis syn og andre hadde andre typer handikapp.

Store deler av publikum var ogsaa blinde. De heia og ropte 'Kom igjen Linda!', 'Bra!'. 'Du er best!' osv uten aa se hvem som spilte eller hva de gjorde... Men det var i hvert fall ingenting aa si paa innsatsen, lagaanden eller moralen.

Det var veldig morsomt aa se paa, men mest av alt imponerende.

Etterpaa var det party, og det gikk vilt for seg paa dansegulvet. Noen smugdrakk (det var et alkoholfritt arrangement i regi av universitetet, men det er en pub rett i naerheten), og alkohol hemmer som kjent sansene vaare. Det kan vaere ille nok for dem som til vanlig har fem velfungerende sanser. Effekten er enda mer merkbar paa en som mangler synssansen og som derfor er mer avhengig av de andre. Se for deg blinde, fulle folk i heftig utfoldelse og du skjonner at jeg hadde en veldig bra og underholdende kveld!

No comments: