Monday, October 30, 2006

HIV

Mye skjer paa hiv og aids-fronten for tida. Forst en gladnyhet: Sor-afrikanske myndigheter har foretatt en helomvending naar det gjelder hvordan aids-krisen er blitt haandtert. Paa fredag holdt vise-presidenten en tale der hun lovte aa samarbeide med grupper og organsisasjoner som jobber med hiv og aids, og ikke motarbeide lenger, slik myndighetene har gjort til naa. Hun lovte ogsaa bedre tilgjengelighet for medisiner og behandling.


Det er vanvittig bra. Thabo Mbeki (presidenten) har tidligere saadd tvil om forbindelsen mellom hiv og aids (dvs at hiv ikke forer til aids), stilt sporsmaal ved ARV-medisinenes effektivitet og sagt at de kan gjore mer skade enn gagn. Det er ganske katastrofale uttalelser fra presidenten i det landet med flest hiv-smittete i hele verden...

At regjeringa naa kommer med en uttalelse om aa bedre tilgjengeligheten til ARV-medisiner er derfor veldig, veldig bra. Og at de i det hele tatt vedkjenner at hiv og aids er samfunnsproblem som trenger en innsats fra myndighetene.

"The government is finally acknowledging that Aids is a serious national problem and is taking a scientific approach to tackling it. It's long overdue, but it is worth celebrating," sier en lege til avisa Mail&Guardian. Hipp hipp hurra!

Helomvendingen kommer ikke en dag for sent, og jeg haaper den betyr handling ogsaa, ikke bare en retorisk snuoperasjon. Det gaar allerede mange rare rykter om ARV-medisinene - noen saa seriose som at de dreper i stedet for aa gjore deg frisk. Jeg lurer paa hva Thabo Mbeki kommer til aa svare overfor domstolen "over there"... Flaks for han (og for meg..) at ikke jeg er Gud og dommer. Det er selvfolgelig ikke bare hans feil - mange rykter ville nok kommet uten hans hjelp ogsaa, men jeg tror det er vanskelig aa overvurdere ringvirkningene av uttalelsene hans, saerlig siden de delvis har vaert ledsaget av hint om at aids er den hvite manns oppfinnelse for aa utrydde den svarte mann, og at ARV-medisiner (som er vestlig skolemedisin) bare er nok en strategi for aa lykkes med det maalet. Slike ord er dessverre altfor troverdige i et land der mange husker at en hvit minoritet av befolkningen hadde som uttalt maal aa minske den svarte majoriteten, og baade prevensjons-promotering (f.eks. av kondombruk) og mystiske sykdommer som tilsynelatende ser ut til aa ramme flere svarte enn hvite, kan forklares paa den maaten - it makes sense. For ikke aa snakke om den utbredte oppfatningen av at den vestlige verden med USA i spissen er villige til aa ta ekstreme metoder i bruk for aa sikre verdensherredomme og holde Afrika og resten av den ikke-hvite verden nede.


Til slutt noen tall:

Aids-related deaths in South Africa: 1 867 909 at noon on Wednesday August 9, 2006
Aids-related deaths in South Africa: 1 874 519 at noon on Wednesday August 16, 2006
Aids related deaths in South Africa: 1 881 188 at noon on Wednesday August 23, 2006

No comments: