Thursday, August 09, 2007

Kvinnedag

I dag er det kvinnedag i Sor-Afrika. I tillegg til den internasjonale kvinnedagen 8. mars, har sorafrikanske kvinner en egen dag 9. august.

9. august 1956 marsjerte 20.000 kvinner til Union Building (regjeringsbygget) i Pretoria for aa protestere mot passloven. (Apartheidregimet innforte en lov som krevde at alle svarte maatte gaa med et pass, og at i det passet stod det hvor man fikk lov til aa bevege seg. I utgangspunktet fikk svarte bare lov til aa bevege seg innenfor sitt 'homeland' (ruralt, ufruktbart omraade), men hvis en hvit arbeidsgiver skrev under i passet, kunne de faa arbeidstillatelse til den bestemte jobben, pluss oppholdstillatelse i det omraadet hvor jobben deres var.)

Saa for aa markere at kvinnene reiste seg fra kjokkenet og tok aktivt del i den politiske kampen for deres frihet og rettigheter, feires det spesielt i dag - og faktisk hele august maaned.

Hurra for kvinner som aktive subjekter!

2 comments:

Anonymous said...

Hei Ingrid!

jeg vil bare si at siden din er fantastisk. Høsten 2006 var jeg volontør i Kenya og arbeidet med døve barn. Det var en lærerikt opplevelse, tro meg. Afrika er en interessant verdensdel, og derfor morsmot å lese fra norske øyne.

Hilsen Gro Skaaden

Ingrid. said...

Oi, takk! Det var koselig!