Tuesday, May 02, 2006

Sosialdemokratiet

Det er ikke lenge siden 1. mai, så en liten hyllest av sosialdemokratiet er på sin plass. Det er ting i Norge vi ser på som en selvfølge, som jeg etterhvert begynner å forstå at ikke er noen selvfølge allikevel. Jeg skrev for en del uker siden en oppgave om fattigdom, og skulle blant annet beskrive situasjonen i Norge. En hjelpelærer gikk igjennom oppgaven min før innlevering, og da var det mange misforståelser som måtte oppklares. Hun trodde for eksempel at småbøndene ble utnyttet (exploited) og stod i et slave-eier-forhold til storbøndene. Hun kunne nesten ikke fatte at folk selvfølgelig har innlagt vann og elektrisitet på bygdene, tilgang til lege og ikke lever av selvbergingsjordbruk. At skolene i Gausdal, Tynset, og andre bygder, har skolebøker, tavler, pulter, skrivebøker og annet undervisningsmateriell, at lærere finnes og gjør jobben sin, og at undervisningen er "normal" på linje med resten av landet, var i nærheten av utenkelig.

Det finnes definitivt fattigdom i Norge - særlig i relativ forstand. Det er meget mulig at småbønder, laerere eller elever vil klage over situasjonen sin, og at de har rett til det. Men det finnes en generell standard som er veldig høy i global sammenheng. Norge rangeres som nummer 1 på FNs liste over levestandard i verden (HDI). Det tror jeg har noe med den relativt jevne fordelingen å gjøre.

Vi har rike oljeressurser, og de trekkes ofte fram som forklaringen på at vi har det så godt. Men det er mange land i verden med rike oljeressurser, og ingen har så jevnt høy levestandard som Norge. Ta for eksempel Nigeria som er nr 152 på lista over HDI. Rike oljeressurser, men stor fattigdom. En liten elite nyter godt av landets ressurser, og et stort flertall holdes utenfor.

Vi har hatt en sterk arbeiderbevegelse i Norge. Gjenoppbyggingen etter krigen skjedde i en sosialdemokratisk ånd. Da oljen ble oppdaget (på 60-tallet?), var det allerede kontroll- og maktmekanismer på plass i samfunnet som sørget for at en liten elite aldri fikk utvikles og ta oljen i egne hender og utnytte flertallet. Vi må ikke miste solidariteten og fellesskapets beste av syne, og overlate de utsatte i samfunnet til å seile sin egen sjø. Den jevne fordelingen er ingen selvfølge, og den gror definitivt ikke fram naturlig og av seg selv. Den er et resultat av verdibevisste valg og handlinger. Norge har en fantastisk arv og historie i så måte. La oss være stolte og verne om sosialdemokratiet!

No comments: