Wednesday, May 21, 2008

Volden kommer til Durban

Hvis du ser videoen pa dagbladet.no-linken i forrige post får du en ide om hva som har foregått i Johannesburg i det siste. Fremmedfrykten har nådd en ny dimensjon. Nå ser det ut til at volden sprer seg til Durban også.

150 mennesker (!) angrep en pub drevet av nigerianere. Et hostel ble angrepet av rundt 100 mennesker utstyrt for det meste med steiner og flasker - men en utlending ble hugget med en øks. Begge angrepene skjedde i et område som heter Umbilo, som ligger et stykke nedenfor universitetet i retning havna. Noen fra Mozambique ble også angrepet - de bor i Cato Crest som ogsa er her i naerheten, og ble angrepet med kniver og knyttnever.

Ryktene skal ha det til at det startet med bråk over en dame... Hvis det stemmer må jeg bare si: menn altså, at det går an å bli så dumme. Det er generelt misnøye med utlendinger fordi de stjeler jobber, men nå var det en som hadde tatt en dame fra en sorafrikaner, og da rant begeret over og angrepene i Alexandra i Johannesburg starta.

Det er typisk at undertrykte grupper skylder på hverandre og angriper hverandre i stedet for å slå seg sammen og samle seg mot overmakta. Det er ikke rart om sørafrikanere er drittlei den trege utviklinga, mangelen på jobber, mangelen på hus, strøm, vann, mangelen på utdanning, mangelen på helsetjenester - og alt det andre som ikke er sm det skal i dette landet.

Noen av gatebarna vi jobber med har ogsa kommet med uttalelser mot utlendinger, og sier at de stjeler ressurser fra dem. Gatebarna er definitivt en av de mest sårbare og undertrykte gruppene i dette samfunnet, men jeg kan tenke meg en gruppe som er enda mer utsatt og det er ulovlige innvandrere.

Paulo Freire skriver om dette fenomenet i "Pedagogy of the Oppressed", og det er i sannhet trist at de snur seg mot hverandre i stedet for å slå seg sammen og overvinne det urettferdige systemet som de begge lider under. Sorafrikanere som er lei av elendigheten og andre afrikanere som ogsa er lei av elendigheten har begge grunn til å slåss. Slåssing med hverandre kan bare føre til mer elendighet, men om de kan slåss sammen ville de kanskje vinne...

No comments: