Wednesday, February 02, 2011

Frihet til folket

Det er spennende tider - litt for spennende hvis du er en despotisk langtidshersker som håpet på livstidstjeneste som president i et afrikansk land...

Tunisia, Egypt - hva blir det neste?


Folket reiser seg opp og sier sin mening også i andre land. Sør-Sudan har stemt for uavhengighet. Elfenbenkysten har også stemt - men det er uvisst hva som faktisk vil skje. Mens den afrikanske unionen (AU) og det vestafrikanske økonomiske fellesskapet (ECOWAS) tidligere har gitt sin tydelige støtte til presidentkandidaten som vant valget, har Sør-Afrika - er det ikke typisk! - begynt å så tvil om veien videre. Zuma foreslår å forhandle fram en løsning der begge presidentkandidatene vinner og ingen trenger å gå av. Altså har han tatt opp en skuffende arv etter Sør-Afrikas forrige president Thabo Mbeki, som til høylytte protester fra hele verden støttet Mugabe i kampen om å holde på makten i Zimbabwe - til tross for valgresultater som viste at opposisjonskandidaten hadde vunnet valget.

Vel, jeg skal ikke dømme altfor hardt. Jeg har tidligere nevnt hvordan det er vanskelig - og feil - å holde prinsipper høyere enn menneskeliv, så jeg vil si at det er verdt en høy pris å unngå borgerkrig. Lidelser og tap av menneskeliv må holdes nede så mye som mulig. Og jeg vet ikke hva som vil gi minst lidelse i Elfenbenkystens tilfelle.

Enn så lenge er det mange spennende nyheter å følge med på. Og mye inspirasjon å hente fra folk som reiser seg mot urettferdighet og undertrykking.

No comments: