Tuesday, January 25, 2011

Papirløse jenter i Durban

Jenter selger sex i stedet for frukt. Slik er livet for papirløse kvinner i Durban.

Da jeg skrev om fruktselgere og livet som papirløs tidligere, nevnte jeg bare guttene. Fordi de ikke har identitetspapirer, får de ikke tillatelse til å selge frukt, peanøtter, eller andre ting, og de får mye vansker med politiet hvis de forsøker seg som selgere. Mange av guttene jeg kjenner foretrekker voldelige ran som levebrød i stedet.

For jentene er det ikke noe enklere. Uten identitetspapirer er det nesten umulig å skaffe seg et lovlig levebrød. Forsøker de å selge uproblematiske ting som frukt, iskrem, o.l., på stranda, blir de ofte pågrepet av politiet og må betale bot eller kan bli arrestert. Når du lever så på eksistensminimum som de jentene jeg jobber med gjør, har du ikke noe økonomisk slingringsmonn og vil ha store problemer med å betale bøtene (og bestikkelsene). De fleste jentene jeg kjenner har gitt opp å prøve å overleve på den måten. Mange velger å selge sex i stedet. Det er også ulovlig og risikofylt, men de kjenner gamet og passer på hverandre. De blir sjeldnere tatt av politiet og det er mer inntektsbringende, så alt i alt lønner det seg.

Som sexselger kan det faktisk være en fordel å ikke ha identitetspapirer og dermed ikke finnes i systemet. Da er det vanskeligere for politiet å ha oversikt over hvor mange ganger tidligere de er tatt for prostitusjon, og dermed er sjansen for å unngå lange fengselsstraffer større.

Det er allikevel opprørende at mangel på identitetspapirer skal føre til en slik forfølgelse fra politiet dersom du selger frukt eller iskrem at du heller foretrekker å selge sex. Noe er feil.

No comments: