Wednesday, January 05, 2011

Amnesti for ulovlige zimbabwere

Jeg har vært mye ved Home Affairs de siste månedene (i forbindelse med søknader om personnummer for noen av jentene og guttene på gata), og noe som har vært slående er de enorme køene til et bestemt kontor: kontoret der illegale zimbabwere kan søke om å legalisere oppholdet sitt i Sør-Afrika.

Sør-Afrika ga nemlig i september amnesti til zimbabwere som oppholder seg ulovlig i Sør-Afrika, og hadde gitt dem frist til nyttårsaften for å søke om lovlige papirer. Da nyttårsaften opprant, hadde sør-afrikanske myndigheter mottatt mer enn en kvart million søknader!

En del av zimbabwerne har ikke engang pass, og zimbabwiske myndigheters maks-kapasitet er å produsere 500 pass per dag. Når disse søknadene fra Sør-Afrika strømmer inn, i tillegg til det havet av pass-søknader som de allerede mottar til vanlig (mange zimbabwere vil ut av landet, så det er allerede stort press på pass-produksjonen), kan man skjønne at behandlingen av disse amnesti-søknadene er utfordrende og vil ta sin tid.

Men det er en flott håndsrekning fra de sør-afrikanske myndighetene, synes jeg. Å være ulovlig innvandrer er vanskelig, men å bo og skaffe seg livsopphold i Zimbabwe er vanskeligere i følge mange, så det er bra at Sør-Afrika aksepterer realitetene og tilbyr denne sjansen til å bo og jobbe lovlig hos den rike naboen i sør.

No comments: