Tuesday, February 22, 2011

Oberstløytnant dømt for massevoldtekt i Kongo

En oberstløytnant er dømt for fire forhold av forbrytelser mot menneskeheten - såvidt jeg har skjønt gjelder alle forholdene seksuell vold. Kjempebra at en ganske høyt oppe i systemet er prøvd for retten og funnet skyldig! Dette må være en stor seier for voldtektsofre i hele østlige Kongo - og et steg i riktig retning for å bygge samfunnet og å bygge fred.

Mange i Sør-Kivu tror dommen vil ha avskrekkende virkning. De tror det har satt en støkk i hæren at oberstløytnanten og tre andre offiserer fra hæren ble funnet skyldig og dømt. Dette var den (til nå) største rettssaken om seksuell vold i krigføring i landet, og det skal ha vært første gang at en kommanderende offiser i det østlige Kongo blir dømt for voldtekt. Dette er altså ikke folk fra opprørs- eller militsgrupper, men fra den offisielle hæren - hæren som har som mandat å beskytte befolkningen. Riktignok er oberstløytnanten en tidligere opprørskriger, og det var først i 2009 at han sluttet seg til hæren i forbindelse med en fredsavtale, men allikevel.

Første nyttårsdag ga han troppen sin ordre om å angripe byen Fizi i Sør-Kivu, der 62 kvinner etterpå fikk legebehandling pga voldtekt. Hele 49 kvinner stod fram som vitner i denne rettssaken, og det er utrolig viktig at det førte til en dom - med tanke på å gjøre det mulig for andre kvinner på andre steder å stå fram. Oberstløytnanten deltok aktivt i angrepet, og en kvinne fortalte at han hadde personlig voldtatt henne i 40 minutter, men han må også ta ansvaret for troppen sin, og det er slik han er funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

Men det er ikke bare hæren som holder på. Det er fortsatt aktive opprørsgrupper, og de bruker også voldtekt som krigsstrategi. Bare mellom 19. januar og 4. februar i år har Leger uten grenser behandlet flere enn 70 voldtektsofre i et område ikke langt fra Fizi der hutu-militsiagruppa FDLR herjer.

Se Al-Jazeera og BBC for mer.

No comments: