Monday, July 26, 2010

Et annerledes fengsel

Nord i Kongo er det et fengsel hvor de slipper ut fangene hver morgen for at de skal gå og finne mat. Om kvelden slippes de inn igjen, for å sove i fengselet.

Crazy?

Durban International Film Festival er i gang, og i går så jeg en film fra Kongo. Spennende konsept, for de hadde trent 6 lokale folk i 9 måneder i alt som har med film å gjøre (filming, redigering, osv), og så hadde disse 6 jobba sammen som et team og lagd noen små dokumentarer som var satt sammen til denne ene framvisninga.

Produsenten var i salen, så han fortalte litt rundt opplegget, og litt om hva de driver med nå. Og ett av prosjektene de jobber med nå, er en dokumentar om dette fengselet nord i landet. Dokumentarene som ble vist i går handla også på forskjellige måter om fattigdom, og særlig mangelen på ressurser i den offentlige sektor. Sjukehus som ikke har penger, og som må ta betalt av pasientene for å skaffe mat, medisiner, sjukepleiere, osv. Barn som ikke kan gå på skole fordi de må betale for skoleutstyr, lærer, osv.

I dette fengselet i nord har de ikke penger til å skaffe mat til fangene. For at de skal overleve, slippes de derfor ut på dagtid, for å skaffe mat til seg selv.

Jeg vet ikke hvordan det er der, men hvis jeg tar situasjonen her i Sør-Afrika og Durban, så er veldig mye av kriminaliteten forbundet med fattigdom. Fordi menn ikke vet hvordan de skal brødfø seg og sine på lovlig vis (fordi arbeidsledigheten er så høy), tyr de til kriminelle metoder.

Så jeg lurer på hvordan disse fangene i Kongo kan forventes å skaffe seg sitt daglige brød på lovlig vis - når selv fengselet er så fattig at det ikke har mat?

Og jeg lurer også på hvorfor de ikke stikker, men kommer tilbake hver kveld og lar seg låses inne? Er det verre å sove i frihet, vanskeligere å finne ei seng og et teppe?


No comments: