Sunday, March 04, 2007

Her kommer noe viktig fra Aksjon Slett u-landsgjelda:

Underskriftkampanje: Stopp gjeldsgribbene!

Zambia er av britisk rettsvesen dømt til å betale penger til et såkalt ”gribbefond” etter at et privat selskap har saksøkt Zambia for mange millioner dollar. Bli med på underskriftkampanjen fortell selskapet at de må trekke tilbake kravene! Følg linken nederst på siden for å bli med på underskriftkampanjen!

I 1979 lånte Zambia 15 millioner dollar av rumenske myndigheter for å kjøpe traktorer fra Romania. Zambia klarte ikke å betale tilbake hele lånet og i 1999 ble gjelden, som da var verdt ca 30 mill dollar, forhandlet ned til 3 millioner. Men før avtalen ble ferdigstilt kjøpte det britiske selskapet Donegal International hele gjelden for 3,3 millioner dollar. Nå har selskapet saksøkt Zambia og krever tilbakebetalt hele 55 millioner dollar! Saken er brakt til britisk rettsvesen som har fastslått at Donegal må redusere kravet sitt, men at Zambia er pliktig til å betale en del av beløpet. Endelig beløp er enda ikke fastsatt, men blir trolig på rundt 20 millioner dollar.

Beløpet Zambia mest sannsynlig blir funnet pliktig til å betale, tilsvarer omtrent halvparten av all gjeldsslette til landet i fjor. Zambia er et av verdens fattigste land. Midlene som frigjøres ved gjeldsslette er planlagt brukt til å investere i lærere, leger og infrastruktur, ikke betale et privat selskap i Europa. Den zambiske politiske rådgiveren Martin Kalunga-Banda sier til BBC at 30 000 barn som kunne ha fått gratis skolegang ikke vil få det dersom Zambia blir nødt til å betale Donegal. ”Det vil også bety at omkring 100 000 mennesker ikke vil få tilgang til den medisinske behandlingen som skulle vært tilgjengelig” sier han.

Kalunga-Banda legger til at selv om det juridisk kan argumenteres for tilbakebetaling, må en huske at den opprinnelige gjelden ble tatt opp da landet var under et udemokratisk system. ”Konsekvensene av gjelden virker inn på befolkningen i Zambia”, sier han og fortsetter: ”På den tiden hadde ikke zambierne mulighet til å vite hva som foregikk og det nok her urettferdigheten kommer inn”. Gribbefond er blant annet i IMF definert som selskaper som kjøper opp gjelden til fattige land for en billig penge i det gjelden er i ferd med å avskrives. Så saksøker de landet og krever hele det opprinnelige beløpet pluss renter tilbakebetalt. Mange er bekymret for at slike fond nuller ut fattige lands fordeler ved internasjonal gjeldsslette da frigjorte beløp går med til betaling til private selskaper.

Bli med på kampanjen!

Jubilee Debt Campaign og Oxfam har satt i gang en kampanje for å stoppe Donegals krav om tilbakebetaling. Følg linken under for å lese mer og bli med på underskriftkampanjen!

http://www.jubileedebtcampaign.org.uk/?lid=2893


(Sakset fra: http://www.slettgjelda.no/?id=184)

No comments: