Monday, March 19, 2007

Rwanda, matsikkerhet og antall fodsler

Leste en spennende artikkel. Noen av dere husker kanskje at jeg skrev om Rwanda at det er et av landene med hoyest befolkningstetthet i verden (sjekk "Rwanda" i januar-arkivet). Med 26.338 kvadratkilometer og naermere 9 millioner innbyggere er det noksaa trangt om plassen, og jeg nevnte noe om utfordringene med aa faa plass til alle og mat til alle, og hvor vanvittig intensivt jordbruk som drives, med dyrka mark paa hver eneste jordflekk uansett hvor bratt eller utilgjengelig det kan se ut.

Naa er det blitt lansert forslag om aa begrense antall barn i hver familie til 3 stk.

Etter folkemordet i 1994 har befolkningstallet naermest eksplodert, og med dagens fart vil befolkningen fordobles innen 2030. I dag ligger gjennomsnittet paa cirka 6 barn, saa en reduksjon til 3 barn vil bety en noksaa drastisk endring.

Okonomisk og politisk sett er utfordringen aa sikre landets befolkning tilstrekkelig med mat, sted aa bo, og andre basisbehov - eller "frihet fra fattigdom" om du vil. Og selv om det er vanskelig for oss nordmenn aa forstaa - vi bor jo i et av de tynnest befolkete landene saa problemstillingen er veldig fjern fra oss - saa er det faktisk en reell og viktig utfordring.

Samtidig har det ogsaa etiske og emosjonelle sider. Og i Rwanda er det ekstra sensitivt pga folkemordet. Som en kvinne sa: “Vi var 12 barn, og 10 ble drept under krigen, hva om moren min bare hadde fodt tre?”

Linken til Kina er aapenbar, med deres ettbarnspolitikk. Jeg mener aa huske den var ganske omstridt i Norge og ellers i Vesten, men her argumenteres det faktisk for at den var suksessfull: Kina klarte aa faa den okonomiske veksten til aa overgaa befolkningsveksten - og det var dermed en forutsetning for Kinas enorme okonomiske vekst. Og Kina er virkelig en helt og et ikon som har klart aa (nesten) komme paa hoyde med USA, eller i hvert fall Vesten, i okonomisk, og dermed ogsaa politisk, makt. (Vi merker kanskje ikke saa mye av det i Norge, men i de fleste afrikanske land er Kina kjempestor og en reell konkurrent med USA/EU - forst okonomisk, og dernest politisk - tenk bare paa Zimbabwe.)

Ikke lett aa vaere politiker...

New Times (Rwanda's eneste engelsksprraklige avis): (www.newtimes.co.rw)
Artikkelen om 3 barn: (http://www.newtimes.co.rw/index.php?option=com_content&task=view&id=596&Itemid=39)

No comments: