Friday, March 23, 2007

Ngugi wa Thiong'o


Det er en litteraturfestival her i Durban denne uka - "Time of the Writer", og kveldsprogrammet foregaar i Elizabeth Sneddon Theatre som er her paa campus, saa det er mulig aa faa med seg litt av det som skjer.

Paa onsdag var det Menneskerettighetsdag her i Sor-Afrika - som feires med pomp og prakt, eller i hvert fall fri fra skolen. Saa den kvelden var menneskerettigheter i fokus paa litteraturfestivalen.

Ngugi wa Thiong'o er fra Kenya, har levd i eksil i USA og er opptatt av temaer som kolonialisme-postkolonialisme og betydningen av morsmaal. Det begynte noksaa kjedelig, men da de aapna opp for sporsmaal fra salen ble det veldig engasjerende.

En "kamerat" av han, Dennis Brutus fra Sor-Afrika som ogsaa er forfatter og som ogsaa levde i eksil (pga apartheidregimet), satt i salen, og jeg skulle onske jeg kunne sittet hele natta og hore paa de to gamle herrene.

Her er de to mens de signerer boker, og Chris som titter fram mellom dem... Han er vokst opp med Ngugi som en av hans helter, saa det var ganske stort.

1 comment:

Anonymous said...

Hei Ingrid! Anna her, frå swahili i trondheim :) Mambo vipi?? Eg har følgt litt med på bloggen din i det siste (fann ut av det gjennom cathrine), og er fascinert av alt du får oppleve, og alt du tør! Du er ei tøff ei! Akkurat no held eg på å skrive ei oppgåve om nettopp undervisningsspråk i afrikanske land, og er heilt einig i at det er eit kjempespennande og viktig tema! Eg har også vore borti Thiong`o i den forbindelse. Det drivast faktisk mykje forsking på dette ved Uio, særleg i samband med Tanzania og Sør-Afrika. Spennande stoff! Håper alt er bra med deg Ingrid, og at vi sjåast ein gong om ikkje så lenge. Stor klem frå Anna :)