Tuesday, April 27, 2010

Feiring av forste frie valg

27. april 1994 ble det første frie, demokratiske valget holdt i Sør-Afrika, der alle borgere kunne stemme, uavhengig av hudfarge.

Her avlegger Nelson Mandela sin stemme:


Han ble landets første demokratisk valgte president, ved dette valget.

Folk gikk mann og kvinne av huse for å stemme, og køene var nesten uendelige.


Stemningen beskrives som ekstatisk. Vi kan vel kanskje tenke på frigjøringa av Norge i 1945 eller 17.mai-feiringa noen dager etterpå, og forestille oss gleden og feiringa her i Sør-Afrika i 1994.


Nå begynner forventningene til VM å sammenliknes med valget i 1994. Da siste fase av billettsalget starta for et par uker siden, stod folk i kø i 18 håpefulle timer og mer, for billettlukene åpna. Horder av folk i Sør-Afrikas landslagsdrakter og med vuvuzelaer (de trompetliknende hornene jeg har skrevet om tidligere) venta i endeløse køer med høy stemning. En mann sa at forrige gang han stod i kø slik som dette var da han stemte i 1994. Flere andre sammenlikna det også med det første valget.



Det er sannsynligvis en smule overdrevet. Landet var nok langt mer prega av det første valget enn det siste VM-billettsalget, for å si det mildt. Men det sier litt om stemninga og forventingene som bygges opp nå - og det er bra. Det er definitivt den mest positive sikkerhetsstrategien, i hvert fall. Mer politi er sikkert vel og bra, men om VM blir folkeeie og folkefest er det både tryggere og mye hyggeligere!

Fredager kalles "Soccer Friday", og da blir nasjonen oppfordra til å gå med fotball-t-skjorte og ellers feire VM og støtte Bafana Bafana (kallenavnet til det sør-afrikanske landslaget). Jeg begynner å få fryktelig lyst på en slik t-skjorte - og trenger også å style opp bilen, med flagg eller klistremerke eller noe :-)


Vi kan klage mye over tilstanden i landet, men sannheten er at å få til en såpass fredelig overgang til demokrati som de faktisk klarte er en kjempebragd. Det brøt ikke ut fullskala borgerkrig (selv om det var svaert voldelig i denne provinsen, "skvulpa" det ikke over på resten av landet), økonomien raste ikke sammen - tvert i mot gikk det egentlig veldig veldig bra. Og det er vel delvis derfor at landet nå kan være vertskap for det største sportsarrangementet i verden - for første gang på afrikansk jord.



No comments: