Saturday, August 11, 2007

Jentekveld

Jeg hadde en veldig morsom kveld i gaar. Jeg var blitt invitert paa jentefest hos ei venninne - der vi skulle snakke om kvinnesaker, fikk jeg beskjed om. Det viste seg at hun har en gruppe som motes fast med et felles maal om 'women empowerment'. Saa de deler tanker, diskuterer, osv. Det var kjempespennende! Vi snakket for eksempel om hva det vil si aa vaere fri (eller frigjort), om hva vi kan gjore i vaare liv og vaare forhold for aa ikke vaere undertrykt eller 'nedsatt' som kvinne, og hvordan vi kan bidra til at menn blir satt fri. De er jo ogsaa slaver - under et strengt bilde av hva det vil si aa vaere mann/maskulin.

Paa kvinnedagen paa torsdag hadde damer i bukser marsjert i gatene i en township her i Durban som heter Umlazi. Townshipene er delt opp i seksjoner, med komiteer som bestemmer for sin seksjon. En av seksjonene i Umlazi har bestemt at det er forbudt for kvinner aa bruke bukser - de maa gaa i lange skjort eller kjoler. Og kvinnedagen ble altsaa brukt til aa protestere mot denne ovenfraogned-bestemmelsen for hva som er lov til aa ha paa seg.

Det er flere forklaringer som har blitt foreslaatt. En er at menn onsker aa opprettholde forskjellen mellom kjonnene og posisjonen/statusen mellom dem. Det vil si at de i bukser bestemmer, og derfor faar ikke kvinner lov til aa gaa i bukser. En annen forklaring er at det stort sett er kvinner fra landsbygda som har kommet og bosatt seg der, og de er 'tradisjonelle' og bruker ikke bukser, men noen menn plukker opp horer fra byen og tar med seg, og horene bruker bukser - slik at det de egentlig vil forby er prostitusjon, og ikke klesplagget i seg selv.

En liten interessant ting er at et typisk argument er at kvinner i bukser er for vestliggjorte. Men bukser er ingen tradisjonell klesdrakt for menn her i landet. Lendekleder eller noen slags korte skjort er den tradisjonelle klesdrakten til menn. Saa det er ikke bare kvinner som er blir vestliggjorte...

Etterpaa dro vi paa pub og spilte biljard. Da vi kom inn dora holdt jeg paa aa daane av forskrekkelse. Puben var full av hvite, indiske og svarte ungdommer! Ved ett biljardbord spilte en svart og en indisk, ved et annet en hvit og en svart. Det er forste gangen siden jeg kom hit til byen i februar 2006 at jeg har sett hudfargene omgaas hverandre. (Alle hudfargene finnes jo paa campus ogsaa, men ikke i miks - der har hver hudfarge sin gjeng, (bortsett fra apegjengen vaar).) Og saa ble jeg sjekket opp av en hvit fyr, og det var jo goy, for det skjer ikke saa ofte - jeg treffer eller snakker stort sett aldri med noen.

Saa plutselig saa verden annerledes ut - women empowerment-gruppe og hudfargeregnbuefellesskap. Hva skjer? Kanskje verden staar til paaska allikevel!?

No comments: