Friday, December 21, 2007

Kvinnehater til president?

Vel vel vel, nå er det avgjort - Zuma er nyvalgt president i ANC. Det betyr ikke automatisk at han blir ny president i Sør-Afrika når det er nytt valg neste år, men sjansene er store. Jeg er ambivalent i forhold til valgresultatet denne uka - synes det er både leit og bra at utfallet ble som det ble.

For å ta det negative først: Han har jo et temmelig frynsete rykte, og jeg ser for meg at det internasjonale samfunn kan få mindre respekt for Sør-Afrika ved at han blir valgt som president.

Ikke det at utdanning nødvendigvis er svaret på alt her i verden - eller at utdannete vet svaret på alt her i verden - men å lede en nasjon, og attpåtil en så kompleks nasjon som Sør-Afrika, vil jeg anta krever sitt, og Zuma har kun 2.klasse fra barneskolen som utdanning. Jeg syns jeg ser for meg Jens Stoltenberg...

Økonomisk redelighet er definitivt ikke hans varemerke. Han har tidligere blitt siktet for korrupsjon i millionklassen i forbindelse med en våpenhandel, men tiltalen ble henlagt pga for dårlig bevis til å gå til retten. Men påtalemyndighetene har fortsatt etterforskningen, og allerede dagen etter at Zuma ble valgt til president i ANC, gikk de ut og sa at de har nok beviser til å tiltale han på nytt - og at en rettssak er rett rundt hjørnet. De andre som var involvert i saken har allerede blitt dømt til fengsel, så det er jo merkelig om han skulle være den eneste som gikk fri.

Men det som er verst, synes jeg, er det fryktelige kvinnesynet han fremviser. Han ble jo anklaget for voldtekt - og frifunnet, så da skal han jo behandles som en uskyldig man - MEN de holdningene han ga uttrykk for i forbindelse med rettssaken er til å grine av. Han henviste blant annet til Zulu-kulturen, og sa at han som "100% zuluboy" ikke kunne gå fra en kvinne i lyst og at når en kvinne blir sett med lite klær har hun seg selv å takke - da ber hun om samleie. Tilhengerne hans sang sanger der hun som anklaget han for voldtekt ble kalt hore, og Zuma støttet opp og danset med. Han har ikke akkurat de samme karaktertrekkene som Nelson Mandela for å si det sånn (det føles som helligbrøde bare å sammenlikne de to). Hadde han hatt presidentemnet i seg, skulle han ha gått ut og presisert sin holdning til kvinner og til voldtektsofre. Voldtekt er uhyre utbredt i Sør-Afrika (ca 1000 i året bare i Durban!), og landets (fremtidige) leder burde holde seg for god til å bidra til kvinnefiendtlige holdninger i den forbindelse.

Selv om en kvinne har en kanga rundt kroppen betyr det ikke at hun ber om samleie - og selv om hun ber om samleie har hun alltid rett til å si nei underveis!

At han visste at kvinnen var HIV-positiv, men allikevel har innrømmet at han hadde ubeskyttet samleie med henne, gjør ham selvfølgelig også til en dårlig rollemodell for nasjonen. Og den berømte uttalelsen om at han tok en dusj etterpå for sikkerhets skyld er også farlig, med tanke på utbredelsen av HIV i landet og det faktum at en dusj ikke hjelper noenting mot HIV-smitte. Men når det gjelder HIV og AIDS er faktisk Thabo Mbeki (nåværende president i landet) enda verre - men da er vi over på de (halv)positive sidene av valgresultatet og av Jacob Zuma, så det får vente til neste post.

No comments: