Saturday, July 02, 2011

Politikere i skjørt og gjørmebryting

Jeg har kjørt mye bil de siste to dagene, og derfor hørt mye på P2. Det er som regel spennende, lærerikt og oppfriskende, og denne gangen var intet unntak. Mye debatt dreide seg om voldtektssaken mot Domenique Strauss-Kahn og den nye vendingen i saken (at han er løslatt fra husarrest pga tvil om kvinnens troverdighet). Jeg har sånn halvveis lest noen overskrifter om saken og visste ikke mye, og ble helt sjokkert over hva som har kommet fram om fransk politikk i kjølvannet av saken - ikke bare rundt Strauss-Kahns person, men generelt i den franske politiske verdenen. Sportsministeren (beklager, men franskkunnskapene mine er elendige og jeg klarte ikke å få med meg navnet hennes) har fortalt at hun ikke kan gå i skjørt i parlamentet fordi hun får så mange slebrige kommentarer av mannlige politikere da. Hun går derfor konsekvent i bukser. Har du hørt på maken? Er de en gjeng hunder eller hva feiler det dem? Hvordan er det mulig at selv en maktperson som en minister kan bli behandlet så respektløst fordi hun er kvinne? Og - det mest skremmende - dette er ikke et enkeltstående tilfelle, men bare et eksempel på de generelle forholdene i politikken.

Jeg har vært sjokkert over kjønnsholdningene i Sør-Afrika mange ganger, og tenkt at det har med umoderne, patriarkiske holdninger som samfunnet vil vokse av seg, og blir overraska og skuffa over at moderne franskmenn ikke er det spor bedre. Minister Dlamini-Zuma eller andre sør-afrikanske ministre som er kvinner ville for eksempel aldri bli behandlet så respektløst som den franske ministeren i parlamentet.

Apropos kvinner og politikk: På P2 hørte jeg også en kommentar om amerikanske kvinner med politiske ambisjoner: Sarah Palin og Michele Bachmann. Sistnevnte har annonsert at hun vil stille som presidentkandidat for republikanerne. Førstnevnte har så langt ikke sagt noe om sitt kanditatur, men hun oppfører seg som om hun også ønsker å stille som presidentkandidat. Bachmann har nylig sagt noe om at media ønsker å se de to "jentene" gjørmebryte - billedlig talt, selvsagt, men det er godt sagt, for det er en metafor med seksuelle overtoner som sier en hel del om kjønn. Det finnes flere mannlige mulige presidentkandidater også, men de blir ikke stilt opp mot hverandre og hausa opp på samme måten som de to kvinnene. Hvorfor så stor forskjell i fremstillingen fra media og publikum på mannlige og kvinnelige kandidater? Nå er det riktignok ikke lett å ta en presidentkandidat som tror at Afrika er et land, som ikke visste forskjell på Nord- og Sør-Korea, osv, seriøst. Men jeg skal prøve å ikke la Bachmann lide pga Palins dumheter, inntil hun selv eventuelt viser seg som like uvitende, og prøve å la mannlige kandidater bli like latterliggjort for sine dumheter som de ville blitt hvis de var kvinner...

No comments: