Saturday, November 24, 2007

Gatebarn i Durban og fotball-VM

FIFA er i byen nå. Jeg tror det er trekning eller noe sånt. Noe er det i alle fall - og det har med fotball-VM å gjøre. For byen er full av FIFA-delegater og politifolk. Gatebarna har derimot forsvunnet.

Det har skjedd ofte. Durban har et svært konferanseanlegg, så det er ofte internasjonale konferanser og kongresser her. Og da tar bystyret sammen med politiet tak i "gatebarnproblemet". Jeg har tidligere hørt at de bokstavelig talt stuver dem sammen på lastebiler og sender dem ut av byen.

På torsdag var det en artikkel i avisa Cape Argus. Journalisten hadde lagt merke til at det plutselig ikke fantes noen gatebarn langs strandpromenaden eller i gatekryssene. Og vanligvis er det mange nok til at du legger merke til dem. Hun undersøkte saken nærmere, og kontakta en del organisasjoner som jobber med gatebarna til daglig. De kunne fortelle at de plutselig hadde "forsvunnet", omtrent samtidig som FIFA ankom.

En sosialarbeider fortalte at de var blitt henta av politiet og sendt i fengsel (Westville prison, for kjentfolk).

Det virker som en ulovlig operasjon (det er veldig strenge lover for når barn kan fengsles her i landet, og barn under 14 kan kun holdes inne i 24 timer, i dette tilfelle er snakk om opptil 90 dager!), men måten de har omgått loven på er at de har gitt dem bøter for løsgjengeri - som de selvfølgelig ikke kunne betale...

Det hele er veldig trist. Men for meg er det også litt spennende. Jeg har nemlig blitt utvalgt til å være med på et prosjekt for gatebarn neste semester. I juli skal det være en global sosialt arbeid kongress her i Durban. Som sagt sendes gatebarna vanligvis vekk under internasjonale arrangementer. Men det ville jo vaert uhørt å gjøre noe sånt for en sosialt arbeid-konferanse - vi jobber jo FOR og MED gatebarn og alle andre som ellers blir behandla som samfunnets avskum. Professor Sewpaul som er leder for instituttet her har kritisert byrådet for deres behandling av gatebarn tidligere, så nå har byrådet kastet ballen tilbake til henne: Værsågod, finn en bedre løsning for din kongress.

Så det er prosjektet vårt: Finn en bedre løsning for kongressen i juli. Det blir veldig utfordrende, men en avisartikkel slik som den ovennevnte tenner oss til kamp. Det er helt forkastelig og uhørt at barn kan behandles på den måten, og vi skal jommenimei komme opp med en bedre løsning!

Det som gjør det hele ekstra spennende er VM i 2010. Myndighetene må jo gjøre noe med gatebarna da. Og forhåpentligvis vil vårt prosjekt inspirere dem til å gjøre noe annet enn å sende dem i fengsel. Vi håper...

No comments: