Tuesday, May 07, 2013

Mammaer i fare

Redd Barna har nå publisert en rapport om Tilstanden for mødre verden over. Øverst på lista er Norden godt representert (med Norge på en tredjeplass!? - vi som er vant til å vinne, være øverst, må se oss forbigått av Finland og Sverige). Nederst på lista er sentral-Afrika "vondt" representert. Fra Gambia i vest til Somalia i øst går det et belte gjennom det sentrale Afrika der det er aller vanskeligst å være mor og å være nyfødt. Og helt nederst, på allersisteplass, er Kongo.

Jeg vet jo at det er ille - for mange, men ikke minst for nyfødte og for mødre. Allikevel setter det en støkk i meg å lese det slik svart på hvitt i en sammenlikning av alle land i verden. Ja, jeg vet at slike sammenlikninger kan diskuteres, at noen sikkert er uenig i hvilke kriterier som er regnet med, eller hvordan de kriteriene ble regnet ut. Dette er ikke en Sannhet med stor s. Men det sier allikevel noe sant, om mødre og babyer som har det vanskelig og farlig.

Det pekes på underernærte mødre, og på manglende støtte i forbindelse med fødsel - begge deler kan tilskrives all kriginga.

Begge deler gjøres det noe med. Gjøres det mye med! Og jeg er faktisk så vanvittig priviligert at jeg er involvert i noe av det. Mer om det kommer snart!

No comments: