Wednesday, May 30, 2007

Toyitoyi

Når sørafrikanere demonstrerer marsjerer de ikke i tog, de synger og danser - og det kalles toyitoyi. Det er en flott opplevelse å både se og høre på. De siste ukene har det vært mye toyitoying på campus. Det hele begynte med en skandale: Det ble avslørt at noen store selskaper her i landet har betalt forelesere for å stryke svarte studenter på Faculty of Engineering.

Ingeniørfaget har tidligere vært dominert av hvite, og de fleste professorer og forelesere er fortsatt hvite - det samme gjelder for eiere av selskaper som ansetter ingeniører. Og en del av disse har tydeligvis en interesse av å fortsette å ha det slik...

En svart student reagerte på at han strøk og klagde på resultatet. To eksterne eksaminander fra to forskjellige universiteter retta oppgaven hans. Den ene gav ham 75 og den andre 85 - begge gav ham altså A, milelangt unna 35 og stryk slik den interne foreleseren her på campus hadde gitt han. Det ble naturligvis oppstyr rundt denne foreleseren, men han ville ikke ta på seg skylden i stillhet, og avslørte i stedet at det er utbredt praksis - og det har vært det i flere aar - å stryke svarte studenter og få betalt for det. Det ble krigstilstander for å si det mildt... Fakultetet og universitetet forsøker å dysse det ned, for det kan få konsekvenser for den offentlige godkjennelsen for ingeniørfagene her. Vi får se hva som skjer...

De siste dagene har ingeniørstudentene streika og demonstrert pga en dårlig eksamenstimeplan (alle eksamener er plassert innenfor den første uka, mens de har over en uke etterpå av eksamensperioden uten en eneste eksamen - og det virker jo rart for et helt fakultet...) og fordi de har blitt fratatt en studieuke mellom forelesningsslutt og eksamensstart (som er lovfestet i reglementet). I går startet eksamensperioden offisielt. Jentene i min bygning ble vekket grytidlig om morgenen av et mannskor. Det var svært vakkert, og jeg trodde de ville ønske oss lykke til med eksamen (jeg skjønte jo ikke ordene i sangen), men det viste seg å være oppstarten til en demonstrasjon (altså ikke marsjering, men synging). De forskansa seg rundt eksamensområdet og forsegla porten, så ingen biler eller personer kom inn - ikke en gang administrasjonen med eksamenspapirene. Forsteårsstudentene fikk visstnok panikk siden de ikke fikk skrive eksamen, og forsøkte å klatre over piggtrådgjerdene, så sikkerhetsvaktene måtte plukke dem ned. Politiet kom også til.

Studentene fikk etter hvert kontakt med høyeste hold på universitetet, og forhandla fram en endring av eksamensdatoene til ingeniørfakultetet. Hele tiden hadde de avskjerma eksamensområdet, og sunget og danset. Da de skulle avslutte demonstrasjonen og gå hjem igjen (siden de hadde fått til en vellykka forhandling med administrasjonen), begynte plutselig politiet å skyte mot dem med tåregass og gummikuler! Det oppstod vill panikk, for porten var stengt så de kunne ikke løpe inn og beskytte seg, og politiet stod der foran dem (der hvor de måtte gå for å komme hjem igjen). Noen studenter ble skadet av kulene, og mange andre ble sjokkskadet av opplevelsen. De hadde vært helt rolige og det hadde ikke vært noe tilløp til vold under hele demonstrasjonen. Og nå, når de fredelig var på vei hjem etter en avsluttet aksjon, ble de altså angrepet.

Jeg vet ikke hva etterspillet blir. Politiet begikk åpenbart en feil, men det spørs om det skjer noe. Høl i hodet at politiet angriper etter at en fredelig aksjon er avvikla... Men enda mer hårreisende at store selskaper betaler forelesere for å stryke svarte studenter. Hjelp, for en verden!

No comments: