Tuesday, May 01, 2007

Vold avler vold

Mange av dere har vel faatt med dere at Sor-Afrika er et av de voldeligste landene i verden (bortsett fra land med offisiell krig, saa klart). Sor-Afrika ligger overst paa lista av drap, voldtekt og vaepna ran. Det er klart at mye at dette er en arv fra apartheid-tida. Landet ble jo flaska opp paa institusjonell vold og undertrykkelse, med dodskvadroner, ydmykelse, psykologisk krigforing, saa vel som "fysiologisk". Og selv om landet langsomt reiser seg opp fra den smertefulle fortiden, er sporene fortsatt tydelige.

Mer om det en annen gang, i dag ble jeg nemlig minnet om en annen type "vold avler vold", nemlig naar autoritetspersoner forventer vold og handler med vold forst.

Jeg dro til byen i dag, og satt i Toyota Hiace-en (type lokal minibuss). Plutselig horer vi politisirener bak oss, en politibil kommer susende forbi, og skrenser og slaedde-stopper rett foran oss. Fire politimenn stormer ut med digre gevaerer som de sikter mot oss.


Alt dette skjedde midt i et kryss (vi hadde stoppa for rodt lys da politibilen kom og slaedda og stoppa paa skraa i krysset). Det viste seg at det eneste de skulle gjore var aa omdirigere trafikken pga et 1.mai-tog senere paa dagen. Er det mulig?!? Hevete gevaerer, sikta mot oss, masse aggressiv gestikulering og bryske miner - for aa omdirigere trafikken til aa svinge til venstre i stedet for aa fortsette rett fram i et kryss!?! Tre av politimennene gestikulerte til sjaaforen vaar, og var skikkelig morske og vifta med gevaerene sine - enda sjaaforen ikke gjorde en eneste mine til motstand eller noe, bare kjorte pent og rolig til venstre slik han fikk beskjed om.

Jeg ble helt oppgitt. Hvordan i alle dager skal de faa dette samfunnet paa beina? Det vil jo aldri bli normale, fredelige, trygge tilstander med slik aggressiv og unodvendig framferd. Jeg kunne personlig stilt meg fram der og omdirigert trafikken helt fint - bare ved hjelp av et smil og litt vifting med armene. Vi har da med mennesker aa gjore - ikke uhyrer.

No comments: