Thursday, April 30, 2009

Ny president

Ja, forrige uke var det valg her i Sør-Afrika, og som ventet blir Jacob Zuma den neste presidenten. Det var et bra valg, med godt oppmøte og mye entusiasme. En kamerat kom hjem, ganske utslitt etter å ha stått i kø for tre timer. Men han var heldig, andre har stått i både seks og åtte timer for å få stemme.

ANC mistet 2/3-flertallet de har hatt siden demokratiet ble innført i 1994, og det er betryggende, for det betyr at de ikke kan endre grunnloven på egen hånd. Pga Zumas manglende respekt for loven (han har klart å omgå korrupsjonsanklager, f.eks.) har det vært litt bekymring for 2/3-flertallet, så mange stemte opposisjonspartier for å hindre det.

ANC har faktisk mistet velgere i alle provinser unntatt her i KwaZulu-Natal, og det sier noe om hvilken rolle etnisitet har spilt. Zuma er nemlig zulu, og kanskje hovedgrunnnen til at han er presidentkandidat nå er at alle ANC-ledere fram til nå har vært xhosaer, og zulustammen er den andre store stammen her i Sør-Afrika, så de måtte nå få en leder. Zuma spilte mye på etnisitet under voldtektssaken mot ham, og det går an å si at han har stått fram som en zulu mer enn som en sørafrikaner...

Men for å fokusere på noe som er bra her i landet: Sør-afrikanere i utlandet hadde anledning til å stemme, og det tror jeg er første gang for et afrikansk land. Jeg tar det jo som en selvfølge at jeg kan stemme ved konsulatet her i Durban når det er valg i Norge, men det er faktisk ikke en mulighet for statsborgere fra mange andre land. I Afrika er det nokså kontroversielt, siden landsmenn i utlandet ofte er i opposisjon til det sittende styret. Tenk for eksempel om zimbabwere i utlandet kunne stemme - da ville nok resultatet sett ganske annerledes ut. Men Sør-Afrika åpnet ambassadene sine for forhåndsstemming, så det er et stort skritt for demokratiseringen.

Og Sør-Afrika blir nå på tredjeplass for kvinner i parliamentet, etter Rwanda og Sverige. Parliamentet her er med andre ord mer kjønnslikt enn stortinget i Norge. Ikke verst at Afrika har 2 av topp 3 plasseringene i verden!

No comments: