Friday, October 21, 2011

Multinasjonale massakrer

Væpnede grupper fra flere forskjellige land står bak massakrer og massevoldtekter i østlige Kongo. Jeg skrev i forrige bloggpost at jeg syntes det var bra at den kongolesiske regjeringa har tatt initiativ til en spesial-rett (i går kveld kom jeg på at det heter vel egentlig 'spesialdomstol' på godt norsk...?), der kongolesiske og internasjonale jurister skal prøve saker der internasjonal lov har blitt brutt, dvs forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og folkemord.

Med både væpna rebelgrupper og regjeringsstøtta militærgrupper fra flere land involvert, er det flere regjeringer enn den kongolesiske som må ta ansvar og støtte opp om rettsprosesser for rettferdighet. Ikke alle virker villige til det. Rwanda ble dødelig fornærmet over FN-rapporten som anklaget den rwandiske hæren for massakrer av titusener av mennesker på kongolesisk jord og truet med å trekke seg ut av all aktivitet i FN.

Den kongolesiske regjeringas initiativ til opprettelsen av spesialdomstolen er bra. Ikke minst det at de tar konskekvensene av egne knappe ressurser og ønsker samarbeid. Men det er bare ikke fullt så enkelt. Likevel, alle steg i riktig retning er gode og viktige steg. Nå håper jeg at det internasjonale samfunn tar ansvar for sin part, og støtter finansielt, teknisk og med juridisk kompetanse, slik at dette bare er de første stegene i en lang reise mot oppklaring og oppreisning.


No comments: