Thursday, April 19, 2007

Cricket

Tirsdag var en stor dag: Sor-Afrika gikk videre til semifinalene i VM i Cricket.

Det var en fantstisk kamp. De spilte mot England, som jo er "moderlaget" - England brakte med seg denne sporten til landene de koloniserte, foruten Sor-Afrika bl.a. India, Pakistan, en del vest-indiske oyer (det er der VM er i naa) paa hoyt nivaa.

Det er vel ikke saa mange av dere der hjemme som vet noe om cricket. Jeg visste i alle fall ingenting for VM begynte. Det er en langdryg sport. Hvert lag har ca 300 baller i dette VM, som er et en-dags-spill-VM (det finnes ogsaa varianter der 1 kamp tar mer enn en dag...). Saa det tar sin tid. Men tro det eller ei, det er kjempespennende og jeg har blitt hekta.

Ok, forst kaster en spiller fra det ene laget ballen:



Saa slaar en spiller fra det andre laget til den ballen etter beste evne:

Saa skal spillerne ute paa banen (som er paa lag med han som kastet, ikke han som slo) ta imot ballen:
Eller i hvert fall forsoke:

Imens loper han som slo og en medspiller saa mye de kan. De faar poeng for hver runde de loper, maks 3. Hvis ballen havner utenfor banen etter forst aa ha truffet bakken, faar de 4 poeng. Hvis ballen havner utenfor banen direkte, faar de 6 poeng. Hvis en av utespillerne faar tak i ballen direkte (uten at den har truffet bakken forst) er han som slo ute. Laget kan kun miste 10 spillere, saa av og til er alle spillerne ute for de har slaatt alle de 300 ballene (det skjedde med England paa tirsdag, og det var veldig positivt for Sor-Afrika).

Saa da er det enten jubel og glede:
Eller protest:
Eller fundering: "Hva gikk galt?"


Det siste bildet er forovrig av Smith, kapteinen paa Sor-Afrikas lag, den kjekkeste i hele VM (han kommer ikke ut spesielt heldig paa dette bildet, saa ikke dom for hardt).
Det er selvfolgelig mye mer i dette spillet enn det jeg har forklart naa - ellers ville det jo ikke vaert spennende. Det er faktisk saa mange ting som spiller inn at det er det som gjor spillet spennende. Masse finurlige regler, mange spenningsmomenter, mange muligheter for beregninger og antakelser - det er statistiske beregninger av en hel masse finurligheter hele tida underveis, hurra! Ikke bare 20 menn som loper etter en ball, men mer tid og muligheter til aa tenke og "strategere"...

Skjont, ikke ett vondt ord om fotball. Forrige Rosenborg-kamp var heidundrandes - enda jeg bare fulgte med paa skriftlige oppdateringer paa www.dagbladet.no... :D

No comments: