Friday, February 27, 2009

Lys i beksvart strev?

Det er mye rart, og kanskje er det håp innimellom. Den nye koalisjonsregjeringa i Zimbabwe har, for eksempel, ikke klappet sammen ennå - og det er litt overraskende, må jeg innrømme at jeg synes. Det er ikke lenge siden situasjonen var slik:

Og nå er den blodige og forslåtte opposisjonslederen statsminister, og (det tidligere opposisjonspartiet) MDC har flere viktige regjeringsposter, inkludert finansminister. Det er ikke bare rosenrødt nå heller, riktignok. Viselandbruksministeren, som lenge har vært i eksil, ble arrestert da han kom til landet og er fortsatt fengslet - sammen med flere politiske ledere og journalister.

Men det er ikke bare beksvart heller. Lærerne har streika mer eller mindre et år eller så, men har nå avblåst streiken og skal tilbake til skolene på mandag. Den nye utdanningsministeren (også fra det tidligere opposisjonspartiet) virker imøtekommende og de håper på forandring. Det er lenge siden lønna deres mistet all verdi - den skal visstnok ha tilsvart mellom 1 og 2 kroner pr måned. Jeg tror jeg skrev tidligere at uttaksgrensa i minibankene ikke er nok til å kjøpe et brød, så vi kan bare såvidt ane hvor vanskelig det er å leve og overleve der...


En stor endring er at lærerne nå skal få utbetalt lønn i utenlandsk valuta. Det er temmelig ekstremt at offentlig ansatte får lønn i utenlandsk valuta, og det sier noe om hvor ufattelig kritisk situasjonen i Zimbabwe er nå, men det betyr mye for menneskelig overlevelse og velvære at inntektene blir verdt noe og kan brukes.

Det er ingen enkel eller raskt overstått jobb å bygge opp igjen landet etter så mange års vanstyre med Mugabe. Meldingene om sult og nød er ikke til å tro med tanke på at Zimbabwe var Afrikas brødkurv som hjalp andre land i matmangel. Nå er tusenvis døde og over 83 000 smittet av kolera, og mat er hjerteskjærende mangelvare. (Tegninga er litt gammel, Mugabe er 85 år nå.)

Men det er håp i hengende snøre, og nå er det tross alt noen lysglimt med bud om en bedre framtid.

Limer inn dette brevet fra Sabona, i tilfelle det er noen som ønsker å bidra:

Kjære venner,
Tusen takk for all den enorme støtten vi har fått fra dere og at dere fremdeles er med å bygge opp Sabona og hjelpe våre venner i Zimbabwe.
Jeg sender ut denne mailen til dere fordi Sabona er i en svært presset situasjon og vi trenger hjelp for å kunne fortsette å redde liv, drive prosjektene og fortsatt gjøre den viktige jobben i Zimbabwe.
Grunnet den forferdelige økonomiske situasjonen i Zimbabwe med 10-talls millioner inflasjon, daglige prisstigninger og ikke eksisterende varer og tjenester har Sabona sine prosjektkostnader økt dramatisk samtidig som situasjonen er mer horribel enn noen gang i Zimbabwe og vi trenger å kunne få ut mat til folket. Våre prosjekter er ikke bærende når menneskene sulter. Vi trenger all den hjelpen vi kan få fremover for å kunne fortsette det viktige arbeidet som dere er med på å bygge.
Vi trenger å opprettholde fadderordningen og hjelpefondet.Vi trenger å få delt ut medisiner og mat, men pengene strekker ikke til.
Vi trenger hjelp!
Sabonas kontonr er:1254.20.19814Cultura Sparebank
Send gjerne denne mailen til deres venner.
Tusen takk igjen for all støtte!
Hilsen Ynghild

No comments: