Tuesday, March 03, 2009

Bursdagskake uten drikkevann

Zimbabwes president Robert Mugabe feira 85 årsdagen sin i helga, med bl.a. en gigantisk kake som veide 85 kg:



Samtidig benyttet han anledningen til å komme med en del giftige utspill, blant annet at de voldelige farm-angrepene vil fortsette og at han, fulgt av to visepresidenter, er på toppen av landets hierarki (dvs at statsminister Morgan Tsvangirai kommer pa en lav 4. plass).

Bursdagsfeiringen har blitt kritisert av mange for å vaere for ekstragavant og derfor sløsing av penger i en kritisk tid for Zimbabwe da mange av landets innbyggere sulter. Sult var tydelig under feiringen også, da folk sloss i køa for å få mat (under utendørsfeiringen for menigmann, ikke gallafeiringen for inviterte gjester).

Ministeren som jeg skrev om tidligere er forøvrig fortsatt i fengsel. Staten har appellert en rettskjennelse om å frigi ham, så nå venter han på behandlingen av appellen. I følge radionyhetene i dag tidlig bør saken avklares i løpet av uka.

Ellers har en video blitt smugla ut av landet nylig, der følgene av koleraepidemien kommer tydelig fram. Mugabe har forsøkt å bagatellisere epidemien, og det er lenge siden han sa den var over. Det er løgn, noe vi kan tydelig se langs grenseovergangen til Sør-Afrika, og nå har det altså blitt smugla ut en film der mangelen på rent drikkevann star fram som et stort problem. Vannkranene er stengt av i flere deler av landet - for månedsvis, og folk er derfor enkelte steder avhengig av sølevann for drikke. Det blir veldig vanskelig å stanse epidemien under slike forhold.

(Mugabe er forresten fortsatt kongen av konspirasjonsteorier. Han har sagt at spredningen av koleraepidemien i Zimbabwe er et britisk komplott. Det er ofte lett for oss som mennesker å skylde på andre istedet for å granske oss selv og innrømme feil, men nå tror jeg det begynner å bli på tide med litt selvransakelse for Mugabe...)

No comments: