Monday, March 30, 2009

Demonstrasjonene over

Ja, nå er demonstrasjonene over og skolehverdagen er atter tilbake. Biblioteket åpnet og forelesningene satte igang igjen på fredag, så nå er det full fres for å ta igjen den tapte uka. Det var forsideoppslag i de fleste avisene i byen med bilder fra campus, her er et eksemplar:

Studenten på bildet holder opp en tom hylse etter at politiet skjøt på dem med gummikuler og tåregass. Det var helt vilt en stund, med studenter løpende hylende rundt i full panikk. Har fortsatt ikke skjønt hvorfor, og det virker som om politivolden var uprovosert. En blind student ble truffet av en kule, og en annen student ble også truffet og lettere skadd.

Selv om jeg ikke var en tilhenger av opptøyene - fordi jeg mente det var en dårlig skjult partipolitisk aksjon som ikke hadde noe med studentpolitikk å gjøre - er jeg sjokkert over metodene universitetsledelsen og politiet brukte for å få bukt med dem. Det minner om demonstrasjonen som ingeniørstudentene holdt for to år siden utenfor eksamensbygningen - de stod helt stille og sang, da politiet plutselig skjøt løs på dem.

Det virker som om arven med autoritær maktbruk ikke er så lett å riste seg løs fra, i det såkalte nye, demokratiske Sør-Afrika.

No comments: