Sunday, March 22, 2009

Fredeligere og fredeligere, fru blom

Vi ble evakuert ut av biblioteket gjennom bakdøra, en student avfyrte en rakett inne i ene hovedbygningen, og campus er nå stengt for biler (inkl. professorenes biler) fram til demonstrasjonene er over - så jeg hadde vel ikke helt rett da jeg skrev at jeg trodde det ville gå fredeligere for seg nå...

Det hele starta som en protest mot økonomiske ekskluderinger - dvs at studenter som skyder skolepenger blir kasta ut av universitetet og ikke får lov til å avlegge eksamen. Det er en sak jeg støtter, fordi jeg mener det blir feil når en læringsinstitusjon blir en kapitalistisk money-making business i stedet. På social work-studiet er det hele ganske ironisk, for departementet for sosial utvikling (som vi faller innunder) har sagt til skolen at de må øke antallet social workers, og de har krevd et visst antall innen 2012 eller noe sånt - et antall skolen sier ikke er praktisk mulig. I forbindelse med dette, har departementet satt til side millioner av rand som skal brukes til stipender. Men du vet byråkratiet i dette landet... Så det er studenter som har fått innvilget stipend, men som ikke har fått utbetalt, og som derfor nå trues med å bli ekskludert fra universitetet.

Så protesten startet med en viktig sak, og jeg hadde lyst til å bli med. Demonstrasjoner i Sør-Afrika er forresten en opplevelse av en annen verden - i stedet for marsjering, danser og synger de! Ikke party-dansing eller snurre-rundt-danser, men dansetrinn mens de går på rekke. Veldig stilfullt.

Men det hele utviklet seg dessverre til partipolitikk. Studenttinget er dominert av studentpartiet til ANC, og det er studenttinget som organiserer denne demonstrasjonen. Det er offisielt en student-demonstrasjon, men i praksis stemmer ikke det. Alle som blir med får ANC-flagg, og mange har på seg ANC-t-skjorter med bilde av Zuma. Mange gikk også rundt med store plakater av Zuma, og i stedet for å synge kamp-sanger om studentrettigheter e.l. sang de hyllestsanger til Zuma.

Påtalemyndighetene skal snart avgjøre om de vil henlegge anklagen mot Zuma (korrupsjon) eller fortsette saken - kanskje så snart som fredag - så det er en het potet, og jeg tipper at de såkalte 'student'-demonstrasjonene vil fortsette til da... Jeg tipper det er grunnen til at sikkerhetsansvarlige ved universitetet nå har forbudt biler inne på området. Zumas tilhengere har et dårlig rykte, og det er bedre å være føre var når det kommer til ramponeringer og skader.

En gruppe studenter som støtter IFP (et annet politisk parti) kom og ville være med i demonstrasjonen på fredag, men da ble det slåssing, og ANC-folkene sa ingen andre fikk være med.

Så vi får se hvordan det blir til uka - om det blir noen forelesninger på oss, eller om det ikke bir trygt nok... Får prøve å benytte tida til å jobbe med oppgaver og lese på egen hånd, men det er ikke enkelt når bibliotek og datasaler også blir stengt.

Uansett partipolitikk, håper jeg det blir en bra utgang for studentene og at det blir slutt på økonomiske ekskluderinger.

No comments: