Tuesday, October 09, 2012

Innovasjon: drikkekartonger til isolasjon

Selv om jeg nå er godt plassert i Kongo, må jeg ta med en nyhet fra mitt gamle hjemland, Sør-Afrika. Leste inspirerende stoff derfra i morges. En gruppe studenter ved universitetet i Stellenbosch utvikler en iShack, en "improved shack". Shacks er sånne plankeskur/blikkskur som folk bor i i slummer - ofte satt opp ulovlig uten at man eier tomta, og oftest bygd av materialer man har tilgjengelig  - blikkplater, plankebiter, plastduker, o.l. De kan bli varme som stekeovner når sola står på. De kan regne bort når regntida inntreffer. I Sør-Afrika og mange andre land settes de opp på uregulerte områder, og mangler derfor et sanitær-/septiksystem, tilgang på drikkevann/vannkraner, strøm, osv.

iShacken er bygd slik at den skal være varm om vinteren og kjølig om sommeren. De bruker f.eks. drikkekartonger til isolasjon, og har nøye gjennomtenkte plasseringer av dør og vinduer (for å få varme og gjennomstrømming av luft). De har også en løsning for å samle opp regnvann.

Et lite solcellesystem gir energi til noen lyspærer og til mobillader.


Det siste er bra. Mobiltelefoner tar nemlig helt av i det meste av Afrika. Til og med innen helsesektoren i noen land finnes det innovative systemer som gjør nytte av mulighetene mobiltelefoner gir, f.eks. når det gjelder oppfølging av tuberkulosepasienter.


Nå jobber de med forbedringer - hvordan bruke mer gjenvinnbart materiale, f.eks. - og oppskalering, deriblant til Ghana. Spennende!

Du kan lese mer her og her.

No comments: