Sunday, February 24, 2008

Gatebarnas egen bank

Her er Mohammad Hassan og Ingrid:
Mohammad Hassan er elleve ar, og har vaert medlem av gatebarnas bank siden juni i fjor. Pa fredag hadde han 30 rupi pa kontoen sin. Men han setter stadig innen slant, og tar stadig ut, sa summen varierer. En liten sjarmor og toffing (sjekk den kule skinnjakka!).

Pa fredag besokte jeg banken for siste gang - Children's Development Bank som den heter internasjonalt, eller Bal Vikas bank som den kalles i India (Bal = barn, Vikas = utvikling pa hindi).

Jeg har kommet til veis ende og reiser grytidlig i morra tilbake til Sor-Afrika, med en stopp i Dubai underveis. Hensikten med oppholdet her i India har vaert a laere om denne banken som drives av og for gatebarn, og fa noen ideer til hva vi kan gjore med gatebarna i Durban. Bildene er fra avdelingen i Fatehpuri, som er en av de fa med fysiske strukturer og en skranke. De fleste stedene samles de i en park e.l. og utforer bankoppdragene (uttak og inntak). Men her er det altsa en skranke:

Gatebarna velger banksjef (bankmanager), en stilling som gar pa omgang. Banksjefen handterer pengene og noterer i regnskapsbokene og holder orden pa alt. Pa de mindre stedene far banksjefen hjelp fra en voksen, men her i Fatehpuri ordna han alt selv. En voksen hjelper bare gikk over bokene til slutt og sjekka belopene og at sluttsummen stemte.
Banken koordineres av Butterflies (den organisasjonen jeg besoker). De har jobba med gatebarn siden 1989, og har mange programmer innen skole, helse, media, osv. Barna her i Delhi tjener penger ved a samle soppel som selges til resirkulering, eller ved a selge te, magasiner, penner, sape osv. Men det var vanskelig for dem a oppbevare pengene trygt. Eldre tenaringer, eller voksen, kunne komme og ta pengene fra dem. Noen oppbevarte penger hos butikkeiere, men de matte betale for det, og ofte fikk de ikke pengene sine tilbake nar de onsket det. Det var derfor vanskelig for dem a spare, legge en plan for framtida, tenke langsiktig. De hadde penger, men kunne ikke bruke dem for a komme seg oppover.
Derfor ble banken starta. Den drives som et kooperativ, og her kan alle barn som bor og/eller jobber pa gata bli medlemmer. De kan spare til utdanning, eller til a investere i en business (f.eks. gronnsaksbod).
Her er noen stolte medlemmer og eiere:
Jeg skal fortelle noen solskinnshistorier om hva noen av disse gatebarna har fatt til etterhvert. Har ogsa en del historier fra landsbyene utenfor Lucknow som jeg har lyst til a fortelle. Sa det far komme i "bits and pieces" innimellom historiene fra Sor-Afrika...

2 comments:

Anonymous said...

Oi, hørtes ut som et artig prosjekt da!! Finnes det et stad man kan finne mer info om det? eks nettside..?

AnneK

Ingrid. said...

jepp, sjekk ut www.butterfliesindia.org