Friday, March 28, 2008

Valg i morra

Imorgen er det valg i nabolandet. "Sannhetens time" er vel ikke akkurat kommet, for uavhengig av hvordan folket stemmer, vet vi hvem som vinner: Den sittende presidenten Mugabe.

Det deles ut valgflesk - av det litt mer håndfaste slaget enn de tomme valgløftene vi er vant med fra Norge, nemlig biler! Opposisjonskandidatene klager over at de ikke har fatt komme til i media med sine budskap. Og de klager over at de ikke har fått se den endelige listen over stemmeberettigede - ryktene skal ha det til at det er en del navn der på personer som ikke eksisterer i virkeligheten, såkalte fantomstemmer. (Ved forrige valg fantes det mange stemmer fra folk som var døde for flere år siden, så ryktene har ikke oppstått fra ingenting...). Uavhengige observatører er ikke velkomne, og pressen er kneblet.

Og bare i tilfelle det ikke skulle vaere nok til å sikre seieren: Mugabe har sørget for å få trykket opp 9 millioner stemmesedler til tross for at det kun finnes ca 5,9 millioner stemmeberettigede i landet. I tillegg er det trykket opp 600.000 poststemmer (for politi og andre tjenestemenn, o.l.), men det finnes mindre enn 30.000 som er berettiget til å stemme via posten.

Dvs at det er trykket opp ca 3.670.000 stemmesedler mer enn det er stemmeberettigede...

Kjekt å ha litt å gå på - sånn i tilfelle folket skulle stemme "feil"...


Her er kandidatene (sjekk de koselige kjaelenavnene):
Sittende president Robert Mugabe, med kjaelenavnet "Gamlingen":


Presidentkandidat Morgan Tsvangirai fra partiet Movement of Democratic Change, av Mugabe kalt "Frosk":


Presidentkandidat Simba Makoni, tidligere finansminister i den sittende regjeringen, na utbryter og uavhengig kandidat, av Mugabe kalt "Dukkemann":

No comments: