Friday, September 26, 2008

Mbeki er ute av kontoret

Thabo Mbeki er ute av kontoret som det heter på engelsk ('out of office'). La det være klart med en gang: jeg er ikke noe fan av Mbeki. Hadde det vært opp til meg skulle han vært avsatt som president allerede 28. oktober 1999, da han som ny president (som måtte fylle skoene til Nelson Mandela, stakkars) talte til parliamentet og sa at AIDS-medisiner er giftige og at det finnes masse vitenskaplig bevis for at å ta slike medisiner faktisk er farlig for helsa. At presidenten kan si noe slikt i et land der det dør ca 200 mennesker daglig av AIDS-relatert sykdom, pga mangel på tilgang til medisiner, - det er grunn til oppsigelse.

Og den neoliberale politikken som Mbeki har stått i spissen for, som setter økonomisk vekst i sentrum på bekostning av menneskelig vekst og velferd, gjør meg til alt annet enn en tilhenger av ham. Men jeg må innrømme at jeg ikke applauderer den siste ukas begivenheter og avsettelsen av Mbeki.

Dommeren som forrige torsdag erklærte saken mot Jacob Zuma ugyldig, sa også at det virker som at det har vært politisk innblanding og motivasjon i saken - dvs at Mbeki har hatt en finger eller flere med i spillet og at motivet har vært å uskadeliggjøre hans offisielle medspiller (men i virkeligheten motstander) og hindre at Zuma blir president. Dette er så klart alvorlige anklager, og både påtalemyndighetene og Mbeki selv sa de ville påkjære påstandene.

Det har vært litt mumling om lederstil o.l. som begrunnelse for avsettelsen av Mbeki, men ANC (som avsatte ham) har faktisk sagt rett ut at deres største bekymring er at saken mot Zuma kan tas opp igjen (hvis noen påkjærer rettskjennelsen fra forrige torsdag og/eller saken gjenopptas). Partiet har også sagt rett ut at avsettelsen av Mbeki er en politisk manøver i Zuma-saken.

Sannhet er den minste bekymringen, kan det virke som. Zumas intense kamp for å unngå å rettssaken om korrupsjon, en kamp som nå partiet har lagt sin tyngde bak, gir liten troverdighet til hans uskyld. Mistanken om politisk innblanding i saken fra Mbekis side kunne også blitt etterforsket. Men nei da, sannhet er et for nobelt mål i denne bananarepublikken (den elskede Desmond Tutu brukte det uttrykket om SA nå i forbindelse med Zuma-saken og Mbeki-avsettelsen).

Så det minner om intet mindre enn et kupp - riktignok et politisk sådant og ikke et militærkupp (heldigvis! ting kunne med andre ord vært enda mye verre...), og uten blodsutgytelse.

Mer kommer senere - jeg må stikke nå - må nemlig rekke et fly til Cape Town og ANSAs organisasjonskurs!

1 comment:

Anonymous said...

Hei! Ville bare si at jeg leser bloggen din fast - den ligger i google readeren min - og det er utrolig interessant! Kjempespennende å følge med på du skriver om både det det du driver med og det som foregår politisk i Sør-Afrika! Lynn:)