Tuesday, September 16, 2008

Store ting skjer

Fredag var dagen for store ting. Dommeren og familien hans er fortsatt i live, og landet er forholdsvis fredfullt - og slik vil det nok fortsette. Dommen som falt på fredag var nemlig til Zumas fordel, og saken er nå henlagt. Så truslene om å drepe og eliminere kan foreløpig legges på is.

Til tross for at jeg er overbevist om at Zuma er skyldig i korrupsjonsanklagene, og til tross for at jeg ikke er overbevist om at han vil bli en god president for Sor-Afrika, må jeg innrømme at jeg er letta over resultatet. Når man har blodtørstige villmenn i maktposisjoner, kan det være en god ide å være pragmatisk angående sannhet, og sette sikkerhet øverst...

Og nå er sittende president Thabo Mbeki i søkelyset. Zumas støttespillere vil at han skal gå av, så vi får se hva som skjer. Zuma-saken på fredag tok en særdeles uheldig vri for Mbeki - som er erkefiende nr 1 av Zuma. En ironisk konsekvens av rettskjennelsen er at nå er det større sjanse for at Mbeki havner i fengsel enn Zuma. Rykter vil nemlig ha det til at Mbeki drepte Chris Hani for å sikre sin egen stilling som Mandelas arvtaker, og at Zuma har beviser for det.

Jeg tør ikke tenke på behandlingen Mbeki eventuelt vil få i fengselet - Zuma er jo en folkehelt og ville blitt behandlet som en konge av ansatte så vel som innsatte. Men Mbeki er langt fra noen folkehelt, og Chris Hani var omtrent på høyde med Mandela selv. Så om noen dømmes for drapet på ham, og denne 'noen' plasseres på fellescelle med oppkuttere og andre jeg beskrev i noen av postene om fengsel tidligere dette semesteret - vel ja, du kan tenke deg resten selv...

Men fredag hadde en annen stor nyhet også: Mugabe og Tsvangirai gikk ut og sa at de har blitt enige om en avtale for Zimbabwe! Det er kanskje Mbekis største seier som politiker (han har vært mekler mellom partene), og det er jo ironisk at det skulle skje samme dag som rettkjennelsen. Det gjenstår å se om avtalen vil følges, og om den vil fungere i det virkelige liv. Vi håper, enn så lenge.

No comments: