Tuesday, March 23, 2010

Fotball-VM for gatebarn

Forrige uke var det VM for gatebarn her i Durban! Det var utrolig bra. Vi vet jo alle at det 'ordentlige' fotball-VM skal være her i Sør-Afrika senere i år, men nå har altså gatebarn fra hele verden "tjuvstarta". Brazil, Nicaragua, Ukrania, Storbritannia, Filippinene, India, Tanzania og Sør-Afrika stilte med lag - bestående av gutter og jenter fra gata.

Her er Sør-Afrika mot Filippinene i bronsjefinalen:



Her er et av mottoene for arrangementet: "Når de ser meg spille fotball, ser de meg ikke som et gatebarn men som en person".



Og det er noe av tanken bak prosjektet. A vise verden mennesket og barnet bak "problemet", "søpla" og andre stygge holdninger som storsamfunnet har. Et annet viktig element er å sette søkelyset på behandlingen av gatebarn under det ordentlige VMet. Jeg har tidligere skrevet noe om politivold, og at de og vi frykter at det vil bli enda verre under VM. Hjemløshet behandles som et sikkerhetsproblem i stedet for et sosialt problem - og det blir ekstra ille når barn blir mishandla av myndighetene for å "rydde" gatene og gi et godt inntrykk til omverdenen. Det gir et dårlig inntrykk!



Til og med nå under gatebarn-VM ble noen barn som sover ute her i Durban tatt av politiet. Det ligger en video pa YouTube, som du kanskje finner hvis du søker på "SCWC" (Street Child World Cup). Jeg har dessverre ikke tilgang på YouTube nå, men skal legge den ut når jeg kommer på internett en kveld.



Ellers så var VM for gatebarn først og fremst en fest! Og en feiring av talenter og livsglede. Det var ansiktsmaling, med diplomatisk støtte til alle lag - ikke bare sitt eget:


Og pause-underholdning. Her synger ei av "godjentene", mens lagene strekker ut i bakgrunnen:



Og ikke minst - enorm stemning på tribunen, med tromming, vuvuzelaer og ellevill dansing:






Det var faktisk det som skjedde på tribunen som var mest artig, men rett skal være rett - det var fotball det dreide seg om, og til slutt stod India igjen som verdig vinner og gatebarnverdensmester!


No comments: