Thursday, March 04, 2010

Fotballkamp pa VM-stadion

I går var det 99 dager igjen til fotball-VM, og det feira jeg med en fotballkamp på den nye VM-stadion i Durban, Moses Mabhida Stadium. Det er en kjempeflott stadion!


Det var Sør-Afrika og Namibia som spilte, og det var min første landslagskamp noensinne (inkl. Norge). Vi kjøpte sorafrikanske flagg for anledningen, og heia selvfølgelig på hjemmelaget.


Rett etter at jeg kom tilbake til Durban var jeg på en annen kamp her på stadion - en klubbkamp mellom det lokale Durban-laget Golden Arrows og det (sannsynligvis) mest populære klubblaget i Sør-Afrika, Kaizer Chiefs. Det var også veldig gøy.



Men stemningen i går kveld kan ikke måles med noe jeg har opplevd på en stadion tidligere. Det var et øredøvende liv og engasjement uten like. Bølgen gikk 4-5-6 ganger i ring rundt hele stadion - og det var bare i begynnelsen av kampen, mens det ennå stod 0-0! (Har opplevd et par ringer med bølgen på Lerkendal, men da har det vært 5 minutter igjen av kampen, og Rosenborg har leda trygt.)



De lange hornene kalles "vuvuzela" og er en sørafrikansk spesialitet. En nesten fullpakka stadion blåste ustoppelig på vuvuzelaene gjennom hele kampen. Jeg kan ikke beskrive hvordan det er - det må bare oppleves (Yay Mikael og Joakim!)! Noen europeiske land har visst allerede begynt å klage på bruken av vuvuzelaene, og er bekymra for at de vil bli forstyrra av bråket og spille dårlig. Det er definitivt det sørafrikanere håper på - at motstanderne vil bli distraherte og satt ut av spill, mens Bafana Bafana (kallenavnet til det sørafrikanske landslaget) avanserer.




Moses Mabhida, som stadion er oppkalt etter, er en frigjøringshelt her fra provinsen (fra en landsby utenfor Pietermaritzburg, ca en times kjøring fra Durban). Han var leder for det kommunistiske partiet, med i ledelsen i ANC og i fagforeningen COSATU. Han var dermed en nøkkelperson for enheten i motstandsbevegelsen mot apartheid - og en mann som er verdt a minnes og hedre, også i dagens politiske klima, der enhet ikke akkurat kan sies å være rådende...

Kampen i går endte 1-1, noe som er en skuffelse for hjemmelaget. Troen på at de skal kunne holde hodet hevet under VM er ikke saerlig stor - så vi får håpe at de bruker de gjenværende 98 dagene vel!

No comments: