Saturday, May 22, 2010

Muhammed-tegning og VM-trusler

Det muslimske samfunnet i Sør-Afrika er litt hissige nå. Karikaturtegneren Zapiro har tegna Muhammed hos psykologen, og karikaturen stod på trykk i går. Profeten klager og sier at "Andre profeter har etterfølgere med humor". En forening for muslimer gikk til retten for å få tegningen trukket tilbake (og bekreftet dermed uttalelsen om manglende humor), men de vant ikke fram.

Tegninga var delvis en respons på oppstusset rundt en facebookside som heter noe sånt som "Tegn Muhammed-dagen", og som peker ut 20. mai som Verdensdagen for å tegne Muhammed.

Tegninga var også en respons på trusler mot VM. Tidligere denne uka (på mandag, tror jeg) ble en som visstnok er i lederskapet til Al-Qaeda tatt i Irak, og han har gått ut og sagt at landslagene til Danmark og Nederland burde angripes i forbindelse med VM.

Mange sørafrikanere er nå redde for hevnangrep, og mange ringte inn til radiostasjoner og mente at avisa Mail & Guardian har vaert uansvarlige ved å trykke tegninga like før VM.

Jeg skjønner frykten, og kjenner forsåvidt på den selv litt også, men må si meg enig med sjefsredaktøren til avisa som sa at "Min mening er at ingen karikaturtegning er så fornaermende mot islam som å anta at muslimer vil reagere med vold".

Her er en link til tegninga:
http://www.mg.co.za/zapiro/all/

No comments: