Wednesday, October 03, 2007

ANC - fra motstandsbevegelse til politisk parti

Det er ikke lett aa omstille seg for en gammel motstandsbevegelse som er vant til aa slaass mot en fiende og ha alle gode krefter paa sitt lag. Livet som et 'vanlig' politisk parti midt i blant andre legitime politiske partier er noe helt annet. ANC er et eksempel paa det.

ANC var hovedaktoren i motstandsbevegelsen mot apartheid. Det fantes selvfolgelig andre aktorer ogsaa, men mange ble innlemmet som en del av ANC. For eksempel er kommunistpartiet fortsatt en del av ANC, og ikke et eget, selvstendig parti. Opposisjon mot ANC ble selvfolgelig ikke mottatt med aapne armer - siden det betod stotte til apartheid. Verdier som demokrati, menneskeverd, likhet, og anti-diskriminering var grunnleggende i ANC, og motstand mot ANC ville ogsaa bli tolket som motstand mot slike verdier.

Naa er situasjonen derimot en annen. Sor-Afrika er et fritt og demokratisk land. ANC er ett blant flere partier.

Vi som bor i/kommer fra et land og et kontinent med relativt lange demokratiske tradisjoner, vet at opposisjonen spiller en viktig rolle i et velfungerende demokrati. De skal vaere regjeringens vaktbikkje, passe paa at folkets beste blir satt i hovedsetet, og hindre maktmisbruk.

Her er derimot regjeringspartiet vant til at opposisjon = fiender, og det naermest i en krigsmessig forstand med tanke paa geriljakrigforing og den intense stemningen rundt avviklingen av apartheid. Og dette tankesettet har vist seg aa vaere ganske inngrodd. ANC viser signaler som tyder paa at de fortsatt oppfatter opposisjon som farlig, uonsket og uakseptabelt.

Sparkingen av visehelseministeren som jeg skrev at jeg hadde vaert paa foredrag med tidligere er et eksempel. Hun blant annet innrommet at regjeringens takling av hiv og aids-problemet ikke var bra nok, og stod i spissen for et samarbeid mellom interesseorganisasjoner og myndigheter (som forovrig var veldig bra!). Det var utaalelig for president Thabo Mbeki som velger en mer tilbakeholden tilnaerming til hiv og aids.

Knebling av kritiske kommentarer og publikasjoner i pressen er et annet og veldig urovekkende eksempel. Det har vaert flere tilfeller der regjeringen har gaatt til rettssak mot gravende og kritisk journalistikk.

Helen Zille er borgermester i Cape Town og en av de mest profilerte opposisjonspolitikerne. Hun gikk nylig ut og advarte mot situasjonen som hun mener heller mer og mer i retning Animal Farm. Det er en skremmende sammenlikning, men jeg synes faktisk den "makes sense".

Fra en feiret frigjoringshelt til en manipulerende, paranoid diktator... Kjaere Sor-Afrika, la oss slippe aa se deg gaa langs en saa trist og destruktiv sti. Vend om og omfavn mangfoldet!

No comments: