Friday, October 12, 2007

Presidentvalg og AIDS

Zuma er jo en skandalos kandidat pga oppforselen og uttalelsene han har hatt i forbindelse med AIDS. Han hadde sex med en dame han visste var hiv-positiv - uten aa bruke kondom. Han sa noe om at han var saa sterk at han visste at han ikke ville bli smitta. Fryktelig farlig forbilde for menn i dette landet som vil vaere sterke. Og han sa i retten (dvs under ed) at han tok en dusj etterpaa for aa beskytte seg. Og for de som ikke har saa mye peiling paa hiv-smitte, saa kan jeg informere at en dusj ikke har noen virkning i det hele tatt. Vann eller vasking har ikke noe med saken aa gjore. Hiv smitter gjennom kroppsvaeske, og maa stenges ute av en barriere (f.eks. kondom) for aa ikke smitte videre.

I et land som Sor-Afrika er en slik rollemodell forferdelig skadelig. Og han mister all troverdighet som leder for denne nasjonen, naar han kan vise slik uforstandig og risikofylt oppforsel. HIV og AIDS har en innvirkning paa hver eneste person i dette landet. Jeg har saa langt ikke truffet noen som ikke kjenner noen/har noen i familien som er smittet. Jeg skal ikke male noe dommedagsbilde, men bare nevne at siden HIV forst og fremst rammer folk i produktiv alder, har det enorme konsekvenser for barns oppvekst og for okonomi/produksjon paa nasjonalt nivaa.

Saa ut fra denne historien, kan det virke som om Zuma er en umoralsk kandidat, og at Mbeki er den som burde stottes. Saa enkelt er det ikke...

Mbeki er, etter min mening, om mulig VERRE enn Zuma. For det forste er han ansvarlig for en vanvittig treg respons til AIDS-epidemien her i landet. Det forte til at mange flere har blitt smittet, mange flere har blitt syke, og mange flere har dodd - enn hva som ville vaert tilfelle med en raskere og bedre respons. Det finnes jo faktisk medisiner som kan kontrollere (men ikke helbrede) viruset, og HIV burde ikke lenger vaere en dodsdom.

For det andre har han gaatt ut og sagt at det kanskje ikke er en forbindelse mellom HIV og AIDS. Med andre ord - om du har ubeskytta sex og blir smitta av HIV, vil du allikevel ikke faa AIDS og do. AIDS er et resultat av fattigdom, ikke av et virus, sa han. Mbeki har absolutt et poeng i at fattigdom bidrar til at prosessen fra HIV til AIDS gaar mye raskere - pga lavere immunforsvar, daarligere ernaering og daarligere tilgang til medisiner. Men aa benekte sammenhengen med viruset er veldig farlig.

For det tredje har han saadd tvil om medisinene egentlig fungerer. ARV-medisiner gjor at mennesker i den rike del av verden - inkludert Norge - ikke lenger dor av HIV og AIDS, men kan leve med en kronisk sykdom akkurat som diabetes. Mbeki mente at ARV-medisiner er farlige remedier fra Vesten for aa odelegge Afrika, og at man kan do av dem. Denne oppfatningen spredde frykt, og en studie gjort i Soweto viste at en stor del av de som visste at de var HIV-positive ikke torde aa ta ARV-medisiner (husker dessverre ikke hvor mange). Med andre ord - mennesker har dodd unodvendig pga han.

Saa dette er som aa velge mellom pest eller kolera. Jeg har ikke lyst paa noen av dem...

2 comments:

Anonymous said...

Nå er jeg sikkert på kant med den rådende oppfatningen her i Norge, men vi nordmenn har en tendens til å forenkle noen av de største utfordringene vi idag står ovenfor, så derfor:

ARV medisiner virker, det er jeg enig i. Likevel kan det være problematisk å dele ut ARV til u-land (burde jo ikke være det i Sør-Afrika da imidlerid). For at ARV skal virke er en nøyaktig gjennomført behandling viktig for å unngå resistensutvikling og behandlingssvikt.

I u-land er det lett å tenke seg at de som mottar denne medisinen - spesielt de som selv må betale for den - rasjonerer medisinen eller deler den med andre som også har HIV. Hvis dette gjøres har medisinen ingen virkning lenger, på grunn av at kroppen har blitt immun. Og i de tilfeller hvor den som har fått foreskrevet medisinen deler denne med andre, ødelegger ikke vedkommende bare for seg selv, men også for de vedkommende deler medisinen med. Hvis de menneskene vedkommende deler medisin med en dag får råd til egen ARV, vil den i verste fall ikke virke fordi de allerede har blitt immune pga at de har delt ARV med en kompis tidligere.

Det er nemlig sånn med ARV at "litt ARV er ikke bedre enn ikke noe ARV i det hele tatt.." For at ARV ikke skal være ødeleggende MÅ nøyaktig dose taes. Dette kan være vanskelig å organisere og følge opp i et u-land hvor det er så mange som lider av HIV.

De bivirkningene som følger ARV medisinen, som kvalme, diare, brekninger, tretthet, tap av matlyst, kløe, hodepine og nummenhet gjør også at mange ikke følger foreskrevet dose.

Jeg høres kanskje provoserende ut, men det er faktisk problemer knyttet til å bruke ARV, desverre. Det største er vel å folk til å følge foreskrevet dose. Tenk bare hvor vanskelig det må være i en township når noen har tilgang til en medisin, som mange tror vil hjelpe mot HIV, å nekte venner å familie en del av denne medisinen. I Afrika deler en gjerne det lille en har med sine nærmeste, dette gjelder desverre også ARV.

Når denne delingen av ARV forekommer vil den ikke hjelpe noen, og en naturlig konsekvens av dette blir at folk mister troen på ARV, selv om den faktisk virker hvis den blir tatt på riktig måte.

Nok en ting er at ARV må taes på riktig tidspunkt, det går ikke bare an at alle som har HIV/AIDS får medisinen, ARV er gift og dreper hvis man tar det på et for sent tidspunkt.

ARV må også taes i sammen med næringsrik mat, ellers vil den også drepe, og tilstrekkelig mat er jo et problem i Afrika, slik sett kan man jo si at HIV-problematikken faktisk er et fattigdomsproblem, noe Mbeki ble latterliggjort for å si, det er spørs om han ikke hadde et lite poeng der, men selfølgelig framla han det rart. Men når det er sagt mener jeg selvfølgelig ikke at AIDS kun kan bekjempes med hvitløk og søtpoteter (som SAs regjering viser til), men hvitløken og søtpoteten er viktige i kombinasjonen med ARV.

Ingrid. said...

Takk for lang og innholdsrik kommentar! Veldig viktig input du kommer med - vi maa ikke glemme komplikasjonene som fattigdom forer med seg. I Sor-Afrika er heldigvis ARV-medisiner blitt gratis, saa forhaapentligvis er ikke rasjonering et altfor stort problem. Men det med deling er absolutt et poeng, ikke minst fordi det aa faa gratis ARVs kan vaere komplisert og tungvint (man maa blant annet ha ID-bok, og det er det slett ikke alle som har). Ernaering er selvfolgelig kjempeviktig, baade for immunforsvaret generelt og for bivirkningene av ARV, saa matmangel er en stor trussel, til og med i et land som SA, som ikke kan klassifiseres som fattig paa grunnlag av brutto nasjonalprodukt. Mer om dette senere - maa definitivt skrive noen flere poster om dette.

Bra med tankevekkende og provoserende kommentarer! Fortsett med det!