Tuesday, October 23, 2007

Million-pris for afrikansk lederskap

Husker ikke om jeg har nevnt det tidligere, men en mobilmillionaer, Mo Ibrahim har etablert en pris som deles ut til afrikanske ledere verdt 5 millioner dollar pluss en hel del ekstrabonuser. Kandidater er ledere som har tredt av siden 2004, og et av formålene med prisen er å motivere ledere til ikke å følge 'det afrikanske syndromet' og bli livstidsledere, men tre av når demokratiet tilsier det. Nelson Mandela og Kofi Annan er to kjente profiler som støtter initiativet.

Prisen ble delt ut i går kveld av Kofi Annan, og gikk til tidligere president i Mozambique, Joaquim Chissano. Mozambique hadde en sen og blodig frigjøring fra kolonistyret, da Portugal tviholdt på makten, og led under en 16 år lang krig i kjølvannet av frigjøringen. Chissano ledet landet fra krig til fred og demokrati, og hans rolle i forsoningen ble understreket av komiteen som utnevnte ham som vinner av lederskapsprisen.

Mozambique ble selvstendig i 1975, og en fredsavtale ble endelig nådd i 1992. Landet er nå stabilt, og har holdt flere fredlige valg der begge de stridende partene fra borgerkrigen har deltatt. Chissano vant landets første flerpartivalg i 1994 - altså bare to år etter at krigen hadde endt.


Det er fantastisk å bli minnet om en slik suksesshistorie i afrikansk lederskap og historie. Det er imponerende at freden etter en så lang og blodig borgerkrig har vaert stabil, og at demokrati har blitt befestet etter både en blodig frigjøringskrig og en etterfølgende blodig borgerkrig.

Afrika er mye mer enn kriger og diktatorer - kontinentet kan stolt vise til både godt lederskap, freds- og demokratibygging. Hurra!

No comments: