Tuesday, October 09, 2007

Presidentvalg

I desember er det valg paa ny leder i ANC (de kaller det president), og siden den som leder ANC med all sannsynlighet ogsaa vil lede landet, er det i praksis valg paa ny president for Sor-Afrika.

Naavaerende leder i ANC og president i SA er Thabo Mbeki. Dette er hans andre runde, og han skal egentlig tre av naa, men han onsker aa forsoke seg paa en tredje runde - stikk i strid med demokratiske prinsipper, men altfor godt paa linje med den afrikanske trenden med livslange (etterhvert diktatoriske) presidenter. Veldig skuffende.

Den mest synlige motkandidaten er Jacob Zuma. De som har lest bloggen min en stund kjenner til ham - han hadde ubeskytta sex med en dame han visste var hiv-positiv, og tok en dusj etterpaa for sikkerhets skyld (som om en dusj hjelper mot hiv!). Han er omgitt av skandaler og rettssaker - siktet for voldtekt og korrupsjon. Forelopig har han ikke blitt domt for noe, men det vurderes stadig aa ta opp igjen korrupsjonssaken, fordi partneren hans er funnet skyldig og domt til 15 aars fengsel - og da virker det litt rart at Zuma gaar fri.

Men Mbeki er ogsaa omgitt av skandaler - inkludert korrupsjon. Det er bare det at statskanalen beskytter han, saa det blir ikke like synlig i media.

Mbeki er hoyreorientert. Den okonomiske veksten i SA er bra, og hoyreorienterte, rike folk er fornoyd med ham. Men den neoliberale politikken har fort til okt fattigdom, og mange folk lider paa bekostning av Brutto Nasjonalprodukt-fokuset.

Zuma er venstreorientert, og er bestevenn med fagforeningen COSATU og arbeiderbevegelsen. Han er en folkets mann, og staar for en mye mer menneskesentrert politikk med fokus paa fattigdomsbekjempelse (ikke okonomisk vekst uten mennesker).

Men naa maa jeg stikke. Forklarer mer senere...

3 comments:

Kjetil said...

Hvor venstreorientert Zuma faktisk er er vel ganske diskutabelt. Når fyren bygger seg palass og er gjennomkorrupt sier vel det nok om hans karakter. Han er ikke skikket til å lede noe som helst, ikke sin egen økonomi engang... Forøvrig helt enig med deg

Kjetil said...
This comment has been removed by the author.
Ingrid. said...

joda, du har et poeng - han har sine svin paa skogen, og er ikke akkurat noen liv-og-laere-idealist paa venstresida...