Saturday, September 08, 2012

Krig og fred...

Det er mye snakk om krig og fred her. I løpet av forskjellige fredsprosesser har noen rebellgrupper gått med på fredsavtaler og blitt integrert i den kongolesiske hæren, men i vår deserterte noen hundre soldater og brøt ut av hæren. Men ikke fordi de ble passifister og ville legge ned våpnene - tvert i mot førte det til mange kamper og herjinger. Flere hundretusen sivile har flyktet fra landsbyene sine nord for Goma (Goma ligger i nordenden av Kivu-sjøen, Bukavu i sørenden) og det er forferdelig mye lidelse. Som følge er det også mye harme - og sinnet rettes i stor grad mot Rwanda. Gruppen som brøt ut nå i vår kommer nemlig fra en militsia som var støttet av Rwanda. De kaller seg M23 som står for 23. mars, eller egentlig 23. mars 2009 som var datoen da den rwanda-støttede militsiaen skrev under en fredsavtale og ble integrert i den nasjonale, kongolesiske hæren.

Alle her er overbeviste om at det er Rwanda som står bak M23-opprøret og støtter dem med våpen, og de er ikke alene om å mene det - FN har lagt fram det de mener er bevis for slik støtte og mange land har stanset deler av utviklingshjelpen til Rwanda (deriblant Sverige og Storbritannia - sistnevnte har visstnok delvis ombestemt seg og vil gi deler av hjelpen allikevel). Rwanda derimot nekter for noen involvering, og ikke alle i landene rundt her er overbevist. Rwanda får allerede en stor gevinst fra gruvedriften i Kongo, og har derfor ikke noen økonomisk motivasjon for å destabilisere regionen (slik kritikere hevder), mener de. Tvert imot er det den kongolesiske presidenten selv som tjener på uroen - han ble gjenvalgt i fjor i et valg fullt av beskyldninger om valgfusk, og har interesse av å snu folks oppmerksomhet fra seg selv og til en ytre fiende, mener noen.

Slik strides de lærde. Uansett hvor mange innvikla interesser som er involvert, og uavhengig av hvem som har rett - det er vanlige folk i områdene der M23 slåss som lider.

No comments: