Thursday, April 13, 2006


Visestatsministeren og hivsmitte

Jeg vet ikke hvor mye det er i mediene i Norge (se f.eks. http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/04/05/462933.html), men her er det det store samtaleemnet: Tidligere visestatsminister Jacob Zuma, voldtektsanklagen og holdningen til hiv/aids. For de av dere som ikke er helt oppdatert kan jeg fortelle at i tillegg til aa vaere visestatsminister, var Zuma formannen i South African National Aids Council og en profilert aidsaktivist, som forkynte "avholdenhet, trofasthet, kondom". Vel, den innsatsen han har gjort for aa stanse den enorme spredningen av hiv her til lands, kan han vinke farvel til. Myndighetene, aidsaktivister og vanlige "folk i gata" fortviler over uttalelsene hans fra vitneboksen i rettssaken der han er anklaget for voldtekt.

Kvinnen som anklager Zuma for voldtekt er nemlig hiv-positiv, og det visste Zuma godt fordi hun hadde kommet til ham for aa faa hjelp. Allikevel har han hatt ubeskyttet samleie med henne (begge innrommer at de har hatt sex, de er bare uenige om det var frivillig eller voldtekt) - uten kondom slik han selv har forkynt er viktig for aa unngaa aa bli smittet. Han sa at han ansaa risikoen for aa bli smittet som minimal, men at han for sikkerhets skyld tok en dusj etterpaa.

Aidsaktivister fortviler, og mange av mine medstudenter ogsaa, for det er allerede et stort problem aa faa gutter til aa bruke kondom. Zuma er et stort forbilde for mange, og folk er redd for at uttalelsene hans skal lede til at enda faerre vil bruke kondom. Det kan odelegge livene til hundrevis, tusenvis, millionvis, av unge gutter - og via dem unge jenter, og familiene deres. Mange aidsaktivister mener at for det forste er Zuma et daarlig forbilde siden han har flere og tilfeldige sexpartnere (han lever altsaa verken opp til oppfordringen om avholdenhet eller trofasthet), for det andre at fordi han bidrar til en misoppfatning om at gutter/menn ikke blir smittet gjennom ubeskyttet samleie, (her faller oppfordringen om aa bruke kondom) og for det tredje fordi han gir falskt inntrykk av at en dusj hjelper mot aa bli smittet.

Det er vanskelig aa tro at det er sant det som refereres i avisene - at Zuma faktisk har oppfort seg slik og at han har sagt det. Noen ler - det er for komisk. Andre graater - det er for tragisk. Men de faerreste er uberort. Kampen mot hiv/aids har faatt et hardt tilbakeslag, men den er ikke over og ikke tapt. Sporsmaalet er kanskje hvor langt det er igjen til bunnen - snart maa det da gaa oppover igjen?!

No comments: